Hammarby Bandy får ny huvudtränare

Jonas ”Linkan” Lindqvist blir ny huvudtränare för herrlaget. Parallellt med det utför Hammarby Bandy ytterligare förändringar där Carl Malm blir klubbchef med sportsligt ansvar och ett nära samarbete med ”Linkan”.

44-årige Jonas Lindqvist, som i sin senaste tränarroll var i Tellus, gör sitt första träningspass med herrlaget under måndagseftermiddagen och avslutar sedan försäsongsveckan med match mot Västerås SK på söndag.

–Det blir såklart ett stort jobb att bilda sig en uppfattning så snabbt och bra som möjligt, men jag har god hjälp av Calle Malm och Viktor Karlsson. Jag tycker att det är en bred trupp med bra konkurrens, säger Lindqvist.

Varför valde du att ta över rollen som huvudtränare i Hammarby?

–Det är väldigt inspirerade att vara en del av en etablerad förening som Hammarby, och jag känner att vi kommer bli ett bra team som har stor motivation att föra föreningen framåt, säger Lindqvist som bland annat tog upp Tellus i elitserien häromåret.

–Vi har jättebra förutsättningar ute på Gubbängen och sen en storpublik på Zinken, det blir lite av den bästa av båda världar att leda Hammarby Bandy, säger Jonas Lindqvist.

Vad kan supportrarna förvänta sig av ett Hammarby som har dig vid rodret?

–Ett hårt jobb där vi spelar för klubbmärket och ställer upp för varandra. Vi har en publik som vi ska dra nytta av och det gör vi genom att spela med hjärtat. Det känns fräscht att vara del av den nysatsning som pågår, och det skiljer sig mycket från det som historiskt varit Hammarby Bandy, där man tidigare nästan uteslutande värvade etablerade spelare.


Jonas Lindqvist och Carl Malm.

Nyutsedde klubbchefen Carl Malm fortsätter att vara involverad i det sportsliga och ingår i tränarteamet, där Malm stöttar upp kring herrtruppens arbete samtidigt som han jobbar med föreningsutveckling ur ett större perspektiv. Bland annat kommer Carl Malm vara drivande i det elitutskott och sportråd som har startats, där flertalet före detta spelare med stort kunnande om Hammarby Bandy och bandyn kommer ingå.

–Vi har sökt en duktig ledare och det har tagit tid för vi har velat få det här rätt. Vi har en stor ledarstab nu där vi försöker etablera tydliga roller så att var och en av oss kommer kunna jobba för att utveckla föreningen så att det håller över en lång tid framåt, säger klubbchef Carl Malm.

–Linkan har de ledaregenskaperna och den rutin vi behöver, fyller Viktor Karlsson i.

–Vi känner Linkan väl och har varit bekanta i många år. Vi har en bred kompetens i föreningen, och det har varit många och långa processer, där bland annat spelarrådet varit involverade, för att verkligen få det här rätt, säger Viktor Karlsson som med det avslutar sitt ansvar som sportsligt ansvarig för att fokusera på marknadsarbetet fullt ut.

I ledarstaben finns förutom Jonas och Carl också lagledaren Tommy Malm, med flera års erfarenhet från bandylandslaget, fystränaren Richard Wallin, sliparna Erik Sellin och Erik Johansson, massören Anders Friberg och materialarna Rune Ask, Lasse Englund och Lasse Wetter med flera.

Kort om Jonas ”Linkan” Lindqvist:
44 år gammal, Ljusdal är moderklubben. Som spelare var det Ljusdal och Tillberga som gällde och Linkan var en allsidig bandyspelare som främst spelade libero, mittfältare och halv. Förutom att träna Tellus herrar har han också tränat Gustavsberg och AIK Bandys damer. Linkan bor i Haninge och jobbar vid sidan av bandyn som arbetsledare på JM.