Håglöst Hammarby föll mot Rättvik

Hammarby utan David Pizzoni förlorade bortamötet mot Rättvik, som vann med 6-2. Trots en jämn första halvlek hamnade Hammarby i ett tvåmålsunderläge. I andra halvlek blev offensiven bättre men då straffades laget i stället bakåt.

David Pizzoni saknades i Hammarbys laguppställning, men Felix Nyman var tillbaka i försvaret efter sjukdom. Ivan Lebedev spelade på topp framför David Jansson och Kasper Milerud. I Rättvik spelade inte Alfred Rustas. Målvakt i Rättvik var Adam Björk och i Hammarby stod Filip Mörkdal. Matchen var viktig för båda lagen. Poäng för Hammarby hade tagit laget in på slutspelsplats. För Rättvik var matchen nog sista chansen att klättra upp ur nedflyttningsträsket, så kanske var deras motivation större.

Hammarby gjorde avslag och höll bollen inom laget men spelade avvaktande. Rättvik kom upp i ett par anfall och skapade farliga hörnor. De första 20 minuterna hade samma matchbild. Hammarby med mesta bollinnehavet utan att komma igenom Rättviks täta försvar. I 20:e minuten blev Lucas Dalin utvisad och Rättvik fick lite större utrymme på isen. Elias Engholm avslutade i stolpen, men Filip Mörkdal kunde ta hand om returen. Christian Mickelsson missade ett friläge efter en omställning, men på Rättviks fjärde hörna fick han en fullträff till 1-0. Hammarby valde att ta timeout för att få större press i anfallet. Några minuter senare kom ändå 2-0 efter en nedtagning av Michael Pettersson.

Hammarby kom in i matchen när laget fick fin fjärde hörna. Olle Öijer, tidigare i Rättvik, sköt ett isskott som letade sig igenom muren till 2-1, det var Öijers första elitseriemål. Avslutningen av halvleken var ganska händelselös, förutom att Felix Nyman blev utvisad. Men Rättvik kunde inte utnyttja det numerära övertaget.

I andra halvlek inledde Hammarby med ett rakare och mer offensivt spel. David Jansson i Hammarby och Christian Mickelsson i Rättvik fick några farliga avslut och Mörkdal fick göra ett par mäktiga räddningar. Efter en kvart blev Axel Jansson utvisad, och strax efter utökade Elias Engholm Rättviks ledning till 3-1 efter ett bolltapp. Hammarby fick jaga mer och Rättvik spelade kontrollerat och höll bollen inom laget. David Brodén och Viktor Hjelm krockade i mitten av halvleken, Hjelm blev liggande på isen, och under speluppehållet tog båda lagen en mini-timeout.

När sista kvarten inleddes kom matchavgörandet. Ett hopp väcktes för Hammarby när Pontus Nordenfors reducerade till 3-2, efter snyggt förarbete av Robin Sundin och Kasper Milerud. Men minuten senare plockade Elliot Fröjd ner ett långt lyft och fri med Mörkdal satte han 4-2. Målet gav Rättvik självförtroende samtidigt som luften gick ur Hammarby. Närmast att reducera för Hammarby var Robin Sundin, men i fritt läge satte han bollen gick tätt utanför. I slutminuterna fick Rättvik ytterligare två mål, så slutresultatet skrevs till 6-2. Tyvärr fick Ivan Lebedev en smäll på axeln i slutet av matchen, vi får hoppas att han snabbt är tillbaka i spel igen.

Hammarby var långt ifrån det fina spel som laget visade upp hemma mot Broberg. I Davids Pizzonis frånvaro var Robin Sundin alltför ensam i speluppbyggandet. David Jansson var inblandad i många målsituationer men hamnade inte i målprotokollet i kväll. Kasper Milerud testade några skott ifrån, som tyvärr inte heller resulterade. Nu gäller det att ladda om inför bortamötet mot AIK på söndag, matchen spelas i Gubbängshallen.

/Sten Haase

Matchfakta
Rättvik – Hammarby 6-2 (2-1)
1-0 Christian Mickelsson (27)
2-0 Michael Pettersson (31)
2-1 Olle Öijer (34))
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-1 Elias Engholm (60)
3-2 Pontus Nordenfors (75)
4-2 Elliot Fröjd (76)
5-2 Christian Mickelsson (89)
6-2 Oskar Lundgren (90)

Publik: 272
Hörnor 8-8
Straffar: 0-0
Utvisningar: Rättvik -, Hammarby 3 x 10