Glödhett Hammarby besegrade Västerås

Hammarby besegrade Västerås med 8-6 i en dramatisk match på Zinken. Trots stort målövertag för Hammarby gav Västerås inte upp, i andra halvlek kröp gästerna närmare. Men Hammarby redde ut anstormningen och tog en blytung seger.

Zinkensdamm bjöd på några plusgrader och fin is, så förutsättningarna var de allra bästa. I Västerås var Jesper Jonsson och Pontus Vilén skadade.

Västerås skapade matchens första hörna i andra minuten, och Viktor Birgersson fick göra sin första, av otaliga, räddningar. Men snart tog Hammarby över. Isac Karlsson fick första målchansen, David Jansson den andra. Men när Jansson på nytt kom in mot mål på vänsterkanten gjorde han inget misstag. 1-0 till Hammarby. Men Västerås var inte ofarliga. Tidigare Hammarbyspelaren Christoffer Fagerström kom i ett friläge, men Birgersson gjorde sig stor och täckte ut bollen. Västerås skaffade sig en hörna och Fagerström avslutade i ribban.

I mitten av halvleken slog David Brodén en långboll från eget försvar till Isac Karlsson, som plockade ner bollen och slog in 2-0. Med kvarten kvar av halvleken kom trean också. Även det ett långt, snyggt uppspel. Kasper Milerud spelade upp bollen och Jansson avslutade. Då valde Västerås att ta timeout. Hammarbyspelarna var taggade och försvaret agerade perfekt. Samtidigt var Västerås ovanligt bleka och bjöd på många felpass. Men timeouten gav ingen effekt. I stället fortsatte Hammarby att anfalla. Robin Sundin avlossade en kanon som ingen målvakt kunde tagit och ställningen var 4-0. I slutsekunderna kom också 5-0 när Adam Gilljam från nära håll tog vara på Jansson framspelning.

Hammarby bortsatte att dominera i inledningen av andra halvlek. Ett samarbete Brodén och Jansson betydde tidigt 6-0. Och Jansson fick en ny fullträff, nu på hörna. 7-0 när 35 minuter återstod av matchen. Men om Västerås hade oflyt och slarvade i första halvlek, hade laget medvind i andra. På tio minuter kunde Västerås genom tre mål få en biljett in i matchen. Tränare Jonas Claesson valde då att ta timeout. Hammarby ledde stort, 7-3. Hammarby satte också 8-3 på sitt andra hörnmål när Karlsson sköt hårt.

Felix Nyman föll i Västerås straffområde och ville ha straff. Men i stället fick han en utvisning, 10 minuter för olämpligt uppträdande. Och det visade sig vara ett fullängsutvisning. Under utvisningen kunde Fagerström därför näta två gånger, först på hörna och sedan i en spelvändning. Och när knappt tio minuter återstod av matchen kom en ny reducering på hörna, till 8-6. Det blev nervösa minuter både på plan och läktaren. Men Hammarby fick ordning på sitt försvar, spelade smart och fick tiden att gå. Så Hammarby tog en efterlängtad seger och spräckte samtidigt Västerås svit på fyra raka segrar på Zinken.

Hammarby visade redan från start att spelarna var laddade och ville få revansch för några mindre lyckade matcher. Viktor Birgersson svarade för många kvalificerade räddningar och han blev också matchens lirare. Isac Karlsson och David Jansson svarade för tre mål var, och David Brodén stod för tre vassa framspelningar.  Men precis som i den oavgjorda matchen mot Broberg var segern framför allt en laginsats.

Matchstatistik Hammarby – Västerås 8-6 (5-0)

Målskyttar: Hammarby: David Jansson 3, Isac Karlsson 3, Robin Sundin, Adam Gilljam
Assist: Hammarby: Melker Broberg, David Brodén 3, Kasper Milerud, David Jansson, Robin Sundin 2
Hörnor: Hammarby 6, Västerås 11
Hörnmål: Hammarby 2, Västerås 3
Straffar: Hammarby -, Västerås –
Skott på mål: Hammarby 14, Västerås 10
Utvisningar: Hammarby 10 min (Felix Nyman), Västerås –
Publik: 1749

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti