Fredrik Lönn om första veckorna i Hammarby Bandy

Bandysäsongen börjar närmre sommaren än någonsin för i år blir det premiär av en nyformaterad Svenska Cupen. Försäsongen för Hammarby Bandys herrar började för två veckor sedan, och redan i nästa vecka väntar första tävlingsmatchen när Bajen möter Frillesås, i Katrineholm, i första matchen av cupens gruppspel. En av de mest profilstarka nyförvärven för året är Fredrik Lönn. Vi snackade med honom om första tiden i Hammarby.

Hur har första tiden i Hammarby Bandy varit?

Jag har fått ett gott intryck, och det känns jäkligt kul att vara i gång. För egen del har det varit en lång försäsong hemma i Motala så det är skönt att vara tillsammans med laget. Sen har vi ju varit på is i ett par veckor också, vilket känns väldigt positivt, säger Fredrik.

Ni har ju tränat rätt intensivt, ofta med både fysträning och is på samma dag. Hur känns det?

Klart det känns lite i kroppen, det är ett litet annorlunda upplägg än vad jag varit med om tidigare, då har det ofta varit is lagmässigt och sedan har fysträningen oftast varit individuell. Nu kör vi oftast träningar både på is och i gymmet tillsammans , så det blir långa och rätt intensiva pass, men jag tror att vi kommer ha nytta av det i längden. Som jag nämnde innan så har jag kört själv under i princip hela våren och sommaren så jag tycker det känns bra att köra det mesta ihop med laget.

– Vi har en fystränare (Joakim Carlsson) som är väldigt duktig, det är en bra kille som är kunnig inom sitt område. Det är en sak jag alltid efterfrågat, att ha en fystränare nära tillhands på daglig basis. Nu får jag det, så det är skitbra, han har koll på läget och vi spelare har en bra dialog med honom.

Hur har det varit att komma in i ditt nya lag?

Man är ju inte direkt van med att komma till ett nytt lag, men generellt tycker jag det känns jättebra. Det är en skön jargong och härliga killar, det finns mycket energi i gruppen och det känns som att jag blivit välkomnad på ett bra sätt. Det är en jäkligt skön mix av spelare, det finns gubbar som besitter väldigt mycket rutin och kunskap och det finns ett gäng yngre, som har jäkligt mycket hunger. Om vi hjälps åt och driver varandra framåt tror jag att det kan bli en bra framgångsfaktor för oss, säger Fredrik.

Delar av er försäsongsträning kommer att ske i rinken i Zinkensdamms ishall, vad är utmaningarna med det? (Gubbängens skridsko- och bandyhall är under ombyggnation, väntas vara klar i oktober)

Den största utmaningen är att få det bandylikt, det är lätt att man ofta är lite sen in i passningen, och när isen blir lite uppkörd så blir det lite hockey-bockey över det hela. Det är viktigt att fokusera på att just få det så bandylikt som möjligt, så det är viktigt att ha med sig huvudet. Ibland blir det ju som att vi tränar en annan sport än den vi utövar men utifrån förutsättningarna i år så är det här det bästa vi kan göra.

Vi har kört två veckor på rink nu och jag tycker att vi blir bättre och bättre, vi stegrar för varje pass. Vi jobbar på och försöker hela tiden träna med kvalité. Det är tajt och man får lära sig att vara snabbtänkt, ta snabba beslut och spela på små ytor. Vi får acceptera läget när det är jobbigt, då får man se vinningen i att bara gnugga på och komma stark ur det i slutändan, så visst finns det lite vinning i det också.

Nytt format i Svenska Cupen och det är bara en vecka kvar till match, när ni möter Frillesås BK i Katrineholm, känslor inför det?

Jag tycker det känns bra. Skönt att det har skett en förändring i cupen nu, det kändes välbehövligt. Viktigt för alla lag att få in tävlingsmatcher under försäsongen, det kommer bli jäkligt nyttigt. Men personligen har jag alltid spelat för att vinna matcher så det kommer inte bli sån stor skillnad, men tidigare har ju resultaten i försäsongsmatcherna spelat så stor roll. Men nu kommer det sättas på sin spets direkt för det är klart att man vill vinna matcher för att ta sig vidare i cupen, det blir en rolig utmaning.

Vad tror du om era chanser i Svenska Cupen, då?

Jag tror vi har goda chanser till avancemang, det kommer nog bli riktigt jämnt, det känns som vanligt som att alla kan slå alla, känns som att det kan bli ett riktigt getingbo, det gäller att ta varje match som en seriematch, vi tar en match i taget men jag tror vi har alla möjligheter att avancera till slutspelshelgen, avslutar landslagsmittfältaren som kommer bära nummer 24 i årets upplaga av Hammarby Bandy.

SÅ HÄR SPELAR BAJEN MATCHER I SVENSKA CUPEN 2023/24

Omgång 1: Frillesås BK – Hammarby IF, fredag 25/8 kl 19.30, i Katrineholm.
Omgång 2: Hammarby IF – Vetlanda BK, lördag 2/9 kl 18, i Katrineholm.
Omgång 3: Hammarby IF – IFK Motala, onsdag 13/9 kl 20.30, i Katrineholm.
Omgång 4: IFK Vänersborg – Hammarby IF, lördag 23/9 kl 14, i Vänersborg.
Omgång 5: Hammarby IF – Villa Lidköping BK, onsdag 4/10 kl 19.30, i Västerås.
Omgång 6: Gripen Trollhättan BK – Hammarby IF, lördag 7/10 kl 14, i Trollhättan.

Matcherna sänds på Bandypuls. (prenumeration krävs)

När gruppspelet är avslutat går de två bästa lagen i varje grupp vidare till slutspel helgen 14-15 oktober. Där spelas semifinaler och medaljmatcher och nytt för i år är även att herrarnas och damernas cupslutspel kommer att avgöras parallellt i samma arena. Slutspelet spelas i Sparbanken Lidköping Arena.

Glöm inte bort att köpa säsongskort – det kan du göra här

/Gustav Wall