Första nyförvärvet klart – Välkommen Klim!

Ryssen med Bajen som moderklubb vänder hem till Söder. 25-årige Klimenty Tarasenko har skrivit på för Hammarby Bandy efter fyra år och över 100 matcher i ryska ligan.

–Jag har alltid haft Bajen i blodet, säger Klim och lägger direkt nivån för vad som är en lika underskattad som häftig värvning för Hammarby Bandy. För Klimenty, kallad Klim, är trots sin ryska uppväxt en Bajenprodukt.

–Mina första kliv tog jag på Zinken. Jag började på bandyskolan på fredagar. I St Petersburg där jag bodde finns ingen bandytradition så jag pendlade mellan St Petersburg och Stockholm för att vara med i Hammarbys bandyskola. Veckodagarna var jag i Ryssland, sedan på helgen bodde jag i Tumba och spelade bandy på Zinken.

–Jag minns första gången jag var på Zinken. Här spelar Hammarby, här spelar Jonas Claesson, tänkte jag. Sen hade jag nummer sex i flera år för att Claesson hade det, även om jag själv är mittfältare.

Klim Tarasenko, född 1995, flyttade sedan med familjen till Sverige, pappa Alexander var ungdomstränare i föreningen och Bajens 95:or är en av de absolut bästa årgångar som klubbens ungdomssektion har haft. Bland annat tack vare Klim och en annan Bajenfostrad lirare Kasper Milerud

Klim i Bajentröjan som ung, t v.

–Man kan väl säga att jag och Kasper var ledande spelare i laget. Vi vann i stort sett alla turneringar vi var med i, vi ansågs som det bästa laget i Sverige och vann Mini World cup bland annat, säger Klim och berättar att familjen bodde i Norra Botkyrka, sedan Hornstull följt av Hammarby Sjöstad och att han också representerade Bajen i fotboll, där han bland annat var bollkalle på Söderstadion.

Bandygymnasium i Byn och två klubbar i Ryssland

Bandykarriären gick sedan vidare, som så ofta för Stockholmskillar, till landens bandygymnasium där bandyhall fanns att tillgå. För Klims del blev det Edsbyn, där han också gjorde två säsonger i Edsbyns a-lag. Sedan gick flytten till ryska Neftyanik.

–Neftyanik hade börjat satsa, men jag fick inget fäste och tog ett erbjudande från Kuzbass Kemorovo.

–Där spelade jag fyra säsonger. Givetvis gav det nyttiga erfarenheter, att få leva helt på egen hand. Jag har ju växt upp i Sverige och fått svensk mentalitet så det var svårt att ställa om i början. Men sen kom jag in i laget och utvecklades för varje år.

Vad är det för skillnad på mentalitet mellan Sverige och Ryssland?

–I Sverige, om man misslyckas, så blir det lite ”Bra jobbat, det löser sig och blir bättre nästa gång”… i Ryssland är det tvärtom. Det är tuffare, men då blir man ju starkare som person. Det finns ju många som inte mår bra av det men klarar man att vända på det så blir man ju starkare, säger Klim.

Men borta bra, hemma bäst.

–Jag vill testa mig i elitserien, jag har varit på drift i tio år, från Stockholm. Jag kände att det var dags att flytta hem.

Så vad är du för typ av spelare?

–Jag är en bra tvåvägsspelare, kan starta upp alla sorters anfall. Långpass, kortpassningsspel, allt. Jag trivs bäst på mittplan. Jag har stor potential och jag vet att jag kommer göra stora avtryck. Sen är jag den typ av spelare som många kanske inte lägger märke till, men det gör inget att jag inte syns mycket, det viktiga för mig är att göra allt för att laget ska vinna.

–Min svaghet är att jag kan leta för mycket passningar.

 Varför valde du Hammarby Bandy?

–Som sagt, jag har alltid varit bajare. Jag har Bajen i blodet. Det här är jag vill vara och det här är jag vill vinna. Så många matcher jag har sett på Zinken som ungdomsspelare, det kommer vara så häftigt att spela på Zinken.

Faktaruta:
Namn: 
Klimenty Tarasenko
Smeknamn: Klim
Född: 25 januari 1995
Nationalitet: Både svenskt och ryskt medborgarskap
Instagram: @klimen
Meriter: P-19 VM-guld med Ryssland, VM-silver i både P-15 och P-17.

Kommentar från Hammarby Bandys sportsliga ledning:

–Klim är en perfekt representant för hur vi vill att en Bajenspelare ska vara. Han är en krigare, en riktig bajare och han har en bra bandyålder. Klim är en egen produkt, sådana har vi inte haft så många av genom åren, så det är riktigt kul, säger Viktor Karlsson från Hammarby Bandys sportkontor.

–Sen kommer han från Ryssland, där han varit heltidsproffs i flera år i Kuzbass Kemorovo och spelat egentligen alla deras matcher. Vi räknar med att han kommer höja professionaliteten i vårt lag.

–Klim blir först ut bland nytillskotten för kommande säsong och det känns riktigt bra. Det kommer givetvis flera spelare framöver, säger Viktor Karlsson.

/CL

Fotomontage: Romus Ramström