Filip och Felix om långtidskontrakten: ”Platsar jag inte slutar jag!”

Felix Nyman skrev inför förra säsongen på ett kontrakt som gäller i fem år och Filip Mörkdal skrev på för tre år. Hemsidan tog ett snack med dem för att ta reda på varför de valde att skriva långa kontrakt med Hammarby Bandy.

Felix spelade i Hammarby Bandys ungdomslag och gjorde sedan ett par seniorår uppe i Kalix. Han kom till Bajen säsongen 15/16 och har tagit en fast position i försvaret. Filip fostrades i Gustavsberg, och kom från Västerås SK till Bajen säsongen 19/20. Från och med förra säsongen blev han uttalad förstemålvakt.

Båda spelarna har alltså valt att spela i Bajen under flera år framöver. De stora personliga fördelarna är att känna en trygghet att veta var man ska vara under kommande år.

–Man får en chans att skapa sig en stabil plats i laget och får en trygghet i och med att man lär känna klubben och allt runtomkring den, säger Filip. Men också en chans att skapa trygghet i livet utanför bandyn, som att kunna välja att plugga eller jobba.

–För mig är det Bajen som gäller, flikar Felix in. Det hade inte spelat någon roll om jag hade blivit erbjuden ett eller tio år. Jag ville statuera ett exempel på att jag tror på föreningen och den väg som klubben har valt.

Klubben vinner också på långtidskontrakt menar de båda. Det hjälper föreningen att på lång sikt bygga upp ett slagkraftigt lag. Spelare med långa kontrakt blir viktiga pusselbitar i den återkommande uppgiften att sätta en ny spelartrupp, år efter år, och de båda spelarna är säkra på att det är svårare att lyckas när man måste börja om efter varje säsong. En annan fördel med långa kontrakt är att det skapar den så åtråvärda klubbkänslan.

–Jag har en känsla av att många bandyklubbar går mer och mer mot längre kontrakt, säger Filip.

–Att klubbar erbjuder längre kontrakt visar för andra spelare att klubben vill satsa på att utveckla spelare, säger Felix. Kommer man till Hammarby så tycker jag vi ska förmedla känslan av att man spelar här för att man vill stanna resten av karriären. Att bygga lag och förening långsiktigt är tveklöst det bästa sättet.

–Ja, jag blev glad när Hammarby erbjöd mig ett treårskontrakt, säger Filip. Det blev ett bevis på att både jag och klubben ville samma sak. Att skapa stabilitet för oss båda och att tro på den långsiktiga satsning som vi har.

Ingen av dem ser några uppenbara nackdelar.

–Kanske om man blir skadad, men då har man ändå en dialog, om man behöver ersättas. Fördelarna väger absolut över nackdelarna. Inget att orda om, säger Felix. 

Slutligen får de båda svara på frågan om varför de skrev på ett långtidskontrakt för just Bajen.

Filip svarar först:
–Jag tycker verkligen om klubben. Jag ser att många arbetar hårt med att föra klubben framåt mot nya segrar. Jag vill vara med på den resan och bygga ett stabilt och bra Hammarby. Sen är jag Stockholmare och Bajen ligger mig varmt om hjärtat.

Felix svarar resolut att han tror att många redan vet varför han spelar i Hammarby:
–Jag varken vill eller får spela i något annat lag. Det är den enda föreningen jag vill spela för. Den dag jag inte platsar i laget lägger jag skridskorna på hyllan!

/Mats Öström

Foton: Romus Ramström