Filip Mörkdal – Vår suveräna målvakt

Filip i målet jämför sin säsong mot den förra och lite tankar om bortamatchen mot Broberg.

Hur har formen känts i år?

-Det har väl varit upp och ner tillsammans med laget. Fast på det stora hela har det nog känts bra överlag. Jag önskar dock alltid mer av mig själv.

Vilken är den stora skillnaden mot förra året när du fick spela varannan match?

-Det är lättare nu när man får vara inne i matchandet hela tiden. Fast det kan även vara påfrestande att ständigt vara påkopplad och det ställer större krav på mig som bandymålvakt. Jag måste ändå säga att det är kul att ha fått den här chansen att spela varje match. Jag vill ju spela match. 

Det är många som säger att du har varit bäst i Bajen i år, vad känner du när du hör det?

-Klart att det är kul att höra det. Jag känner att jag har utvecklats denna säsong och att jag har haft en jämn nivå, men jag har höga krav på mig själv och vet att jag kan bättre. Mycket är upp till mig att förbättra, men också upp till laget. Vi måste tillsammans träna så att vi får bättre förutsättningar att inte släppa in mål. Jag vill utvecklas till en ännu bättre bandymålvakt!

Hur är det att ha Bulatov som libero?

-Han är en duktig bandyspelare som sköter allt som ett proffs. Det har varit mycket lätt att hitta varandra. Han har lärt sig svenska bra och vi kommunicerar på svenska. Det är kul att spela med honom! Han har haft en omställning från rysk till svensk bandy och den omställningen har han gjort snabbt och bra. Han vill lära sig spela på svenskt sätt.

Starkt av dig att fortsätta spela bra efter att Edlund snodde ditt utkast… Hur gjorde du för att skaka av dig det?

-Det gäller bara att ställa om och inte börja grubbla och tänka på vad som hänt. Man får tänka att matchen inte är slut och fokusera på vad som händer i matchen istället. 

Finns det någon tid som du måste ha satt bollen i spel när du fångat den?

-Jag har fem sekunder på mig att släppa ut bollen efter att jag har tagit upp den. På den tiden måste jag ha hittat någon medspelare som vill ha bollen och kasta den till honom.

Broberg borta på fredag. Hur laddar du upp inför den matchen?

-Idag tar jag det lugnt och vilar. Samlar lite krafter efter matchen igår (mot Villa). Det är träning i morgon (torsdag) där vi kör lite på isen och sen diskuterar vi alla tillsammans matchen som kommer. Det är en match vi alla bara tänker att vi ska vinna. Det finns inget annat. Matchen är ju en 4-poängsmatch.

Är det några särskilda spelare ni måste se upp med?

-Det är ett väldigt bra lag med skickliga spelare. De har några duktiga avslutare som exempelvis Martin Söderberg. Jag har lite koll på hur han avslutar. Men vanligtvis brukar jag inte fokusera på specifika spelare hos motståndarna.

/Mats Öström