Filip Mörkdal om att vara bandymålvakt

Filip Mörkdal talar om hur det är att vara bandymålvakt och hur det är att stå varannan match.

Hur kom det sig att det blev Bajen?

-Jag är uppvuxen i Stockholm så det var naturligt att Bajen var den klubb man gillade. Var och tittade på dem och så. Min moderklubb är Gustavsberg, men när jag kom i gymnasieåldern blev det Västerås. Jag ville utvecklas som bandymålvakt. Det blev 5 år där, men jag ville tillbaka till Stockholm. Så när chansen att spela för Bajen dök upp var det ingen tvekan. Det var perfekt!

Hur kommer det sig att du blev målvakt?

-Jag måste ge det klassiska svaret. Jag har varit målvakt i de flesta sporter jag hållit på med, som fotboll och innebandy. Det känns skönt att ha en avgörande roll längst bak i försvaret. Det är lite speciellt och även det jag är bäst på! 

Klart att jag testat som utespelare men det är inte lika kul så jag övade inte på det. Jag lärde nog mig åka skridskor med målvakts-benskydd. Visserligen spelade jag aldrig hockey, men jag gillade att studeras deras målvakter.

Hur är det att stå i bandymålet?

-Det ser nog svårt ut utifrån. För en annan blir det lättare eftersom jag tränar på det. Folk blir bättre och skjuter hårdare, åker snabbare har bättre klubbor nuförtiden. Men samtidigt blir försvaret bättre och bättre vilket gör att målvaktens jobb blir lättare. Det är ju ett stort mål och liten boll så man kan man säga att det blir lätt med ett bra försvar och svårt med dåligt. I år har vi har haft bra försvar som har underlättat för mig i målet. De har fixat så att anfallarna har fått halvbra lägen i stället för bra lägen, vilket gör att det blir lättare för mig. Men när motståndarna luckrar upp försvaret får jag det svårt.

-Jag upplever att målvakter generellt har blivit mycket bättre nu. Det finns en helt annan kunskap idag än vad det fanns för den äldre generationen. Det bygger på att intresset för målvakter har ökat idag och man har börjat studera vad som gör en målvakt bra. Målvakter tas mer på allvar nu för tiden. Men jag är glad att jag inte stod på den gamla tiden utan handskar och får vara med om denna kunskapsutveckling!

Hur är det att stå varannan match?  

-För mig är det ett stort steg framåt. I Västerås spelade jag knappt några matcher alls. Klart att man vill spela alla matcher, men för mig har det fungerat bra att spela en match i veckan. Det blir ändå rätt mycket speltid. Man håller ändå igång. Det hade inte fungerat om det hade varit som i fotboll där man hade fått spela varannan vecka. Samtidigt kan det vara jobbigt om man gjort en bra en match och känner sig i bra form. Men Stefan är tydlig, så det är bara att anpassa sig. Och det är ett bra upplägg tycker jag. När jag var i Västerås var det mycket tydligt vem som var förstemålvakt vilket gjorde att det inte spelade någon större roll om man var bättre än honom på träning. Han fick stå ändå. Nu är det sporrande att man faktiskt måste göra bra ifrån sig på träning och match för att inte tappa speltid. 

Vad brukar du göra när Bajen har längre anfall?  Hur håller du dig alert då?

-Ja, det är inte så komplicerat. Innan match går vi igenom motståndarnas skyttar i de senaste matcherna, vilka som skjuter, var de står osv. Så bestämmer vi vem som ska ha koll på vem. När väl hörnan ska gå gör vi en sista koll på vilka som är inne och justerar planen efter det. Videoinspelningar har gjort den här delen mycket lättare.

Vad brukar du göra när Bajen har längre anfall?  Hur håller du dig alert då?

-Jag försöker hela tiden ha koll på bollen och andra spelare. Det går inte att slappna av, spelet är för snabbt för det. Det kan vända när som helst, så det gäller att hålla sig alert! Det gör jag genom att försöka hålla igång skallen, genom att försöka tänka ut var det kan komma en boll eller en kontring. Det går inte att slappna av. 

/Mats Öström

Foto: Romus Ramström