Fasta situationer Hammarbys fall

Vänersborg besegrade Hammarby med 9-2 efter 3-1 i paus. Hammarby hamnade tidigt i underläge efter två hörnmål av Vänersborg innan femte spelminuten. Totalt kom sex av Vänersborgs mål på fasta situationer.

Ett brandlarm försenade matchstarten i Vänersborg Arena med drygt 20 minuter. I Vänersborg var Markus Kumpuoja fortfarande skadad. Filip Mörkdal och Kimmo Kyllönen vaktade målen.

Hammarby fick en mardrömsstart på matchen. På Vänersborgs första hörna i tredje minuten fick Emil Viklund en fullträff och en skymd Filip Mörkdal hann inte täcka. Minuten efter nätade Juho Liukkonen till 2-0 på andra hörnan. Vänersborgs vänsterhalv Jakob Jenefeldt krockade med en medspelare och fick utgå. Hammarby letade efter möjligheter att dyrka upp Vänersborgs försvar men hade svårt att hitta luckor. I mitten på halvleken sänktes domaren Daniel Labe av Vänersborgs Lukas Forsström och båda lagen kunde ta en minitimeout. Strax efteråt ordnade Ivan Lebedev en vänsterhörna. Daniel Mossberg fick på ett bra skott som Kyllönen inte kunde stoppa och Hammarby reducerade till 2-1. Mossberg var också nära att styra in en boll till kvittering men Kyllönen gjorde en jätteräddning. Vänersborg fick också en jättechans när Mörkdal täckte boll men inte hann tillbaka i målet. En utespelare kunde lyckligtvis rädda på mållinjen.

Fem minuter innan paus fick Vänersborg en ny hörna. Fredrik Larsson rusade snabbt men råkade träffa Ilja Gratjev i kamp om bollen och Labe dömde straff till Vänersborg. Juho Liukkonen satte 3-1, Vänersborgs första straffmål för säsongen. Domarna tillät ganska hårt spel, men när Fagerström blev utsatt för flera ojustheter blev en Vänersborgsspelare utvisad. Spelmässigt jobbade Hammarby sig in i matchen efter den tuffa starten men gick ändå till pausvila med ett tvåmålsunderläge. Samtliga fyra mål i halvleken kom på fasta situationer.

Andra halvlek startade lika olyckligt som den första för Hammarby. Redan i andra spelminuten fick Vänersborg en hörna, och även nu var det Emil Viklund som stänkte in den. Viklund utökade också Vänersborgs ledning till 5-1 med ett långskott som Mörkdal inte kunde stoppa. Ilja Gratjev svarade för hemmalagets fjärde hörnmål en kvart in i halvleken, och då tog Hammarby tog timeout. Christoffer Fagerström jobbade hårt hela matchen och med kvarten kvar fick han äntligen utdelning. Framspelad av Mossberg drog han en försvarare och satte 6-2 från nära håll. Hammarby ökade pressen och skapade ett par hörnor. Vänersborg valde då att ta timeout. Med tio minuter kvar kämpade sig Emil Viklund igenom Hammarbys försvar och nätade till 7-2, hans fjärde mål i matchen. Fagerström var minuten efter nära att upprepa Viklunds prestation, men bollen ville inte in. Ett inspel genom ett passivt Hammarbyförsvar betydde 8-2 och slutresultatet 9-2 fastställdes på ett frislag.

Hammarby jobbar fortfarande med att få samspelet att fungera när David Pizzoni och Robin Sundin är skadade. Mossberg och Fagerström kämpade hela matchen men fick inte utdelning på chanserna. Trots den målmässigt stora förlusten höll Hammarby spelet väl uppe stora delar av matchen, men Vänersborgs effektivitet på hörnor avgjorde. Den planerade matchen på söndag mot Västerås har senarelagts, så Hammarbys nästa match spelas på onsdag, när AIK står för motståndet

/Sten Haase
foto: Stefan Bertolotti

Matchfakta
Vänersborg – Hammarby 9-2 (3-1)
1-0 Emil Viklund (03)
2-0 Juho Liukkonen (04)
2-1 Daniel Mossberg (27)
3-1 Juho Liukkonen (41)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-1 Nils Bergström (47)
5-1 Emil Viklund (54)
6-1 Ilja Grachev (59)
6-2 Christoffer Fagerström (75)
7-2 Emil Viklund (84)
8-2 Lukas Forsström (85)
9-2 Juho Liukkonen (93)

Publik: 8
Hörnor 7-10
Straffar: 1-0
Utvisningar: Vänersborg 2 x 10, Hammarby 2 x 10