Pontus Nordenfors

Fasta situationer Hammarbys fall

Hammarby förlorade bortamötet mot Edsbyn, som vann med 6-3. Efter en medelmåttig första halvlek stod Hammarby upp bättre i andra, både offensivt och defensivt. Men Edsbyn var effektivare på sina fasta situationer.

Robert Rimgård gjorde comeback på isen efter en långvarig skada men var inte med i startelvan. David Pizzoni var tillbaka i laguppställningen, men Robin Sundin saknades på grund av sjukdom samtidigt som Ivan Lebedev var axelskadad. Pontus Nordenfors spelade på topp framför David Jansson och Kasper Milerud. Edsbyn saknade mittfältaren Martin Frid och Mattias Larsson ersatte.

Hammarby inledde första halvlek med ett par vassa anfall, och David Jansson var nära överlista Henrik Karlström i Edsbyns mål. Edsbyn skaffade sig ett par farliga hörnor, och när bollen slogs ut från ett stressat försvar betydde det ytterligare en hörna. Edsbyn som har bäst hörnstatistik i elitserien satte sin tredje hörna till 1-0. Innan tio minuter var spelade utökade Edsbyn till 2-0 på ytterligare en hörna. Första halvlek bjöd på fartfylld och öppen bandy från båda håll.

Hammarby kom in matchen när David Brodén spelade fram David Jansson på vänsterkanten. Han sökte sig till kortlinjen och lyfte in bollen till Kasper Milerud som ohotad fick slå in reduceringen till 2-1. Hammarby testade flera långa lyft som var nära att skapa frilägen. Men i mitten på halvleken tog Edsbyn vara på misstag i Hammarbyförsvaret och drog ifrån till 4-1. Edsbyn hade också bud på fler mål men Filip Mörkdal räddade. Efter en timeout kunde Hammarby täta till försvaret. I slutet av halvleken fick Edsbyn straff som Oscar Wikblad satte otagbart för Mörkdal. I slutminuterna reducerade Hammarby till 5-2 när Kasper Milerud och David Jansson samarbetade. Edsbyn var nära att få ett sista friläge men Niklas Gifting gjorde ett starkt hemjobb och avväpnade anfallaren.

Andra halvlek inledde Hammarby bäst. Kasper Milerud fick en jättechans men Henrik Karlström kunde freda målet. Fem minuter in i halvleken kom ändå en ny reducering. Robert Rimgård fick en fullträff på en högerhörna. 5-3 och ett litet hopp tändes. Hammarby skapade några farligheter men ytterligare hörnor blev inte lika framgångsrika. 20 minuter in i halvleken tog Edsbyn timeout. Efter timeouten satsade Edsbyn på att hålla bollen inom laget och dra ner på tempot utan att gå till anfall på allvar. Med knappt tio minuter kvar fick Edsbyn sin andra straff. Oscar Wikblad kunde med sitt tredje mål fastställa slutresultatet till 6-3.

Hammarby var betydligt vassare i andra halvlek, men kom aldrig nära målmässigt för att kunna utmana om poäng. Edsbyn är ju svårslagna i sin hemmaarena och är effektivast i elitserien på hörnor och straffar. Kasper Milerud och David Jansson var drivande i matchen. Robert Rimgård fick behövlig matchträning och skrev också in sig i målprotokollet, och Lucas Dalin utsågs till matchens lirare. Det kändes som om laget mentalt redan var på Zinken för veckans två avslutande matcher, mot Västerås och Bollnäs. Kanske ville man undvika skador och inte vara tröttkörda när de poängmässigt viktigare matcherna ska spelas.

Matchfakta
Edsbyn – Hammarby 6-3 (5-2)
1-0 Mattias Hammarström (6)
2-0 Jimi Heinonen (10)
2-1 Kasper Milerud (19)
3-1 Per Hellmyrs (24)
4-1 Oscar Wikblad (26)
5-1 Oscar Wikblad (40)
5-2 David Brodén (45)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
5-3 Robert Rimgård (50)
6-3 Oscar Wikblad (84)

Publik: 455
Hörnor 8-5
Straffar: 2-0
Utvisningar: Edsbyn -, Hammarby 1 x 10