Eldsjälen Jonna Nyman – ”Tillsammans har vi 100 år i Hammarby”

Jonna Nymans engagemang i Hammarby Bandy gör henne till en eldsjäl utöver det vanliga. Hemsidan pratade med Jonna om damlaget och deras förutsättningar.

Kan du  berätta lite om dina roller i Hammarby bandy?

–Jag sitter i styrelsen som är min huvudsakliga funktion i föreningen. Inom styrelsen är mitt ansvarsområde ungdom och bredd där också damlaget ingår. Utöver styrelseuppdraget arbetar jag även operativt inom ungdom och bredd, vilket innebär att jag har hand om det administrativa. Jag sitter med i ungdomsutskottet och i evenemangsutskottet. Det gör att jag under en vanlig säsong är inblandad i Zinkentältet. 

Hur många har bakgrund Bajen Bandy som moderklubb i damlaget?

–13 av 20 spelare i truppen har Hammarby som moderklubb. Tillsammans har de 100 år i Hammarby. Andra kommer från övriga klubbar i Stockholm (då räknar vi inte med för säsongen inflyttade klubbar) och några är inflyttade från andra städer i landet.

Hur ser ett normalt år ut med förutsättningar för träningar?

–Det finns mycket som är bra och vi trivs på Zinken. Här finns det bra faciliteter och vi känner att vi har en viktig plats i föreningen. Det är bra folk kring laget som bl.a. ser till att vi har välslipade skridskor. Men vi lider av samma problem som alla andra i Stockholm med dålig tillgång till istider. Vanligtvis brukar vi få ta de tider som blir över. Så det blir många sena träningstider på olika platser runt om i Stockholm och Uppsala. Men det har blivit otroligt mycket bättre med hallen! Nu fördelas tiderna bättre och vi får bra tider ibland. Visst har vi inte samma förutsättningar som herrlaget, men det kanske vi inte ska ha heller då vi har helt olika ekonomiska förutsättningar. Men om vi jämför med lag på samma nivå inom andra sporter har bandyns damlag mycket sämre förutsättningar. Exempelvis har damlag på vår nivå inom hockey bättre stöd runtomkring.

–En vanlig säsong tränar vi 2-4 gånger i veckan beroende på matchning. Då alla i laget arbetar eller studerar heltid blir det svårt att få ihop tiden med sena träningar på olika isar och matcher.

–Denna säsong när vi inte får spela matcher tränar vi 4-5 gånger i veckan. Vi får en extra istid eftersom vi inte spelar match. Från oktober till mitten av december fick vi inte träna och så hann vi inte med fler är tre träningar innan isen smältes. Nu när träningen har kommit igång är alla i laget otroligt hungriga och ger allt på så gott som alla träningar.

–Serien ställdes in i år men vi hoppas att vi åtminstone får spela träningsmatcher. Alla lagen inom dambandyn vill ha matcher och det pratas om eftersäsongsmatcher. Så vi hoppas att det tillåts och blir av.

En typisk bortamatch utanför Storstockholm. Hur ser den resan ut?

–Vi brukar åka buss samma dag som matchen är. Många har inte möjligheten att komma loss dagen innan  och sova på hotell. Om det är en mach i Dalarna kl.15 får vi kliva upp kl.4 och planka in på Zinken för att samlas vid fem. När vi kommer hem sent på kvällen och Zinken är stängd får vi ofta planka ut från Zinken. Men oftast är långresorna förlagda till helger och är de extra långt bort spelar vi både lördag och söndag med övernattning. Nu har vi bra sponsorer som betalar mat på restaurang när vi åker på bortamatch så vi slipper stå på Zinken fredag kväll och preppa matlådor.

–Bortamatcher är ändå speciella. De blir som en avkoppling från vardagen där man får hänga med laget, inte tänka på annat och kanske läsa en bok. Men hemma på Zinken är ändå hemma på Zinken. 

Hur har ni gjort för att hålla igång denna säsong när ni inte ens fått träna under större delen?

–Vi har kört lite hemmaträning tillsammans över google meet. Hemträningsuppgifter har skickats varje vecka och vi har peppat varandra så mycket som möjligt på distans. Alla identifierar sig som idrottare och tränar ändå. Det svåra har varit att hålla humör och laganda uppe när man inte får träffas.

Hur var förra säsongen?

–Vi vann Victoria cup! Sen kom vi trea i serien. Som årligt mål har vi att vi ska komma en placering bättre än året innan. Det målet lyckades vi med förra året även fast tongivande spelare var borta.

Vad har ni som lag för långsiktig målsättning?

–Att nå kval till elitserien inom tre säsonger. Med den förutsättningen att vi klarar det med egna spelare.

Vad gör ni spelare mer för Bajen Bandy? 

–Vi hjälper till på bandy och skridskoskolan. Spelarna i laget turas om med det. Under allmänhetens åkning brukar tjejerna frivilligt stå i kioskerna och hjälpa till med skridskoslipning. Under en vanlig säsong hjälper vi till när herrarna spelar match på Zinken. Några står i Zinkentältet, andra står i kiosker och är bollkallar.

/Mats Öström