Drömbandy när Sandviken krossades

Hammarby tog en ny viktig skalp när Sandviken besegrades med 8-3 på Zinken. Ett felfritt försvarsspelet och längst bak en storspelande Victor Birgersson blev nyckeln till segern. Även avsluten var effektiva med fyra hörnmål.

I Hammarby saknades Adam Gilljam som i efterhand anmäldes av Gripen och fick tre matchers avstängning. Bandyförbundet såg tydligen något på suddiga videobilder som varken välplacerade domare eller publik på plats upptäckte. Lucas Dalin och Tom Nyström var tillbaka i laguppställningen. I Sandviken saknades skadade Hannes Edlund.

Hammarby inledde med att bjuda gästerna på en hörna i första spelminuten. Den blev resultatlös precis som Hammarbys första. Men när Sandviken fick sin andra hörna i femte spelminuten rasslade det i nätet bakom Victor Birgersson. Båda lagen tätade till bakåt och valde att förvalta bollen i stället för att gå till anfall. Lagen kom inte till några direkta farligheten men skapade en hel del hörnor. I mitten av halvleken kom kvitteringen till 1-1. David Jansson stod som siste spelare i hörnuppställningen och fick en fullträff. Matchtempot var ganska högt. Domarteamet under Jonas Kandells ledning höll en jämn och bra nivå hela matchen i stället för att blåsa sönder matchen.

Med kvarten kvar av första halvleken skapade Sandviken en ny hörna. Men en SAIK-spelare var för tidig in i straffområdet och hörnan blåstes av. Sandvikenspelarna blev lite passiva och Hammarby kunde kontra in ledningen 2-1. Robin Sundin drev upp bollen och spelade fram till en fri Jansson. Och precis innan paus fick Hammarby en ny hörna. Nu var det Robert Rimgårds tur att näta, till 3-1. Hammarbyledning i paus och alla fyra målen kom till i hörnsituationer.

Också i andra halvlek fick Sandviken ett tidigt mål när. Daniel Mossberg nätade. Reducerat till 3-2. Men Sandviken stod inte att känna igen i kväll. Laget hade svårt att komma till farliga avslut. Till stor del berodde det på Hammarbys effektiva och täta försvar. I stället utökade Hammarby ledningen igen till 4-2. Sundin gjorde grovjobbet och Lucas Dalin var siste man på bollen. Och innan en kvart av halvleken spelats utökade Hammarby med ytterligare två hörnmål. Först genom Robin Sundin och sedan var det Isac Karlssons tur att skriva in sig i målprotokollet. Ställning 6-2.

Med ett fyramålsunderläge valde Sandviken att ta timeout. Det blev inledningen till en betydligt hårdare press från Sandviken. Men då klev Victor Birgersson fram som matchräddare. I första halvlek hade han knappt något alls att göra. Men nu fick han agera desto mer. Han plockade både möjliga och omöjliga bollar. Vid något tillfälle började Sandvikenspelare jubla för mål, men Birgersson hade bollen i säkert förvar. Ivan Lebedev hade inte synts i målstatistiken på några matcher men när sista kvarten inleddes nätade han framspelad av Kasper Milerud. Sandviken fick ett tröstmål när fem minuter återstod av matchen. Men det var för sent för att kunna utmana om poäng. Sista ordet fick Isac Karlsson. Han plockade ner ett lyft från David Brodén, fintade Albin Airisniemi och sköt elegant in slutresultatet 8-3.

Hammarby tog en ny viktig tvåpoängare, tredje raka, och bör vara ytterst nära en slutspelsplats ifall den inte redan är säkrad. Mest imponerande ikväll var kanske att Hammarby kämpade i 90+ minuter. Mot Västerås ledde Hammarby också stort långt in i andra halvlek, men tappade så att det ändå blev spännande till slutsignalen. Nu hade Hammarby full kontroll från sitt första mål fram till att Kandell blåste av matchen.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchstatistik Hammarby – Sandviken 8-3 (3-1)

Målskyttar: Hammarby: David Jansson 2, Robert Rimgård, Lucas Dalin, Robin Sundin, Isac Karlsson 2, Ivan Lebedev
Assist: Hammarby: David Brodén 3, Robin Sundin 3, Kasper Milerud
Hörnor: Hammarby 12, Sandviken 12
Hörnmål: Hammarby 4, Sandviken 1
Straffar: Hammarby -, Sandviken –
Skott på mål: Hammarby 4, Sandviken 10
Utvisningar: Hammarby -, Sandviken —
Publik: 2111