Decimerat Hammarby föll mot Gripen

Gripen besegrade Hammarby på hemmaplan med 5-2. Hammarby, som saknade Isak Karlsson och David Brodén, hamnade i ett tidigt underläge. Trots kvittering utökade Gripen till en tvåmålsledning. Hammarby saknade effektiviteten och kunde inte utnyttja chanserna man fick.

Hammarby saknade flera spelare i laguppställningen. Förutom tidigare skadade David Jansson var både Isac Karlsson och David Brodén sjuka. I stället spelade Olle Öijer och Axel Sellin. I Gripen var Ilja Gratchev och Johan Esplund tillbaka. Men William Arvidsson, Viktor Hjelm och Theo Lewerin saknades. Hammarby ställde upp med Christian Frohm, Melker Broberg och Kasper Milerud längst fram. Olle Öijer spelade vänsterhalv.

Hammarby fick första målchansen. Kasper Milerud kom till avslut men bollen gick tätt över. I stället var det Gripen som fick första målet. Ett lyft och framspelning till Saku Hämäläinen som kom fri betydde 1-0. Hammarby skapade flera hörnor, sex stycken i halvleken. De flesta fastnade i ruset, och ingen resulterade. Hammarby hade mycket boll men kom inte till så många vassa anfall. Gripen ställde upp med ett kompakt försvar, och båda lagen vände ofta tillbaka till egen planhalva.

Ett bolltapp av Hammarby efter drygt 20 minuter bjöd Gripen på en målchans, men lyckligtvis inget mål. Milerud fick iväg ett skott men Gripens målvakt Isak Skog räddade. Med knappt tio minuter kvar av halvleken drabbades Gripen av en utvisning efter en förseelse precis på straffområdeslinjen. Hammarby skapade en del halvchanser sista tio innan paus, men inga som utmanade på allvar. Det var en tempofattig match så här långt och avvaktande spel från båda lagen.

Gripen fick första målchansen i andra halvlek när Hammarby slarvade precis framför mål, men hemmalaget kom inte närmare än hörna där. Robin Sundin kom till ett vasst avslut, retur från målvakten men ingen Hammarbyare fanns framför mål. Men kvitteringen till 1-1 kom ett par minuter senare. Christian Frohm avslutade, målvakten stoppade bollen och Sundin satte den i nät.

Efter en dryg kvart återtog Gripen ledningen när Hammarbys försvar läckte. En frustrerad Adam Gilljam drabbades samtidigt av en fullängsutvisning. Gripen blev matchförande och gick mer på anfall. Viktor Birgersson fick göra en jätteräddning till hörna. Men när Adam Rudell fick en fullträff utökade Gripen ändå till 3-1.

Misja Pasjkin valde att ta en timeout med kvarten kvar. Inledningsvis betydde det ett spelövertag. Melker Broberg höll sig framme, Hammarby fick sin första hörna i halvleken, från höger. Robert Rimgård ramlade, Olle Öijer sköt och Fredrik Lönn höll sig framme och nätade. Reducerat till 3-2. Då var det Gripens tur att ta timeout. Hammarby fick en jättechans genom Frohm, men i stället kom 4-2. Felix Nyman utvisades när han stoppade en Frillesåsspelare på väg igenom. I Hammarbys jakt på reducering kom även 5-2 på en kontring.

Hammarby åkte på en ny tung förlust. Saknaden av anfallsduon Jansson och Karlsson var stor. Efter en händelsefattig första halvlek öppnade matchen upp sig mer och mer efter paus. Hammarby fick inte igång sitt spel och Gripen hade hela matchen ett målmässigt övertag. För Hammarby gäller det ge allt på lördag mot Frillesås och börja plocka poäng.

Matchstatistik Gripen – Hammarby 5-2 (1-0)
Målskyttar:
Hammarby: Robin Sundin, Fredrik Lönn
Assist: Hammarby: –
Hörnor: Gripen 7, Hammarby 9
Hörnmål: Gripen 1, Hammarby 1
Straffar: Gripen -, Hammarby –
Skott på mål: Gripen 5, Hammarby 5
Utvisningar: Gripen 10 min, Hammarby 20 min (Adam Gilljam 10 min, Felix Nyman 10 min)

/Sten Haase