David Brodén

David Brodén inför Motala och Sirius borta: ”Vi ska inte krångla till det så mycket”

Två utomhusmatcher väntar för herrarna i slutet på veckan, i morgon (torsdag) mot Motala och på lördag är det match mot Sirius på Studenternas, Brodén konstaterar att två jämna matcher väntar.

Välkommen hem igen!

Tack! Det känns jäkligt kul att vara tillbaka. Hösten har varit rolig. Jag känner att jag har gjort rätt val, konstaterar David som helt klart verkar nöjd över att spela i den grönvita tröjan igen.

Vad fick dig att komma hem till Bajen ingen?

Jag trivdes superbra när jag var här sist och så är jag bajare i grunden och älskar att spela på Zinken. Sen har föreningen något kul på gång. Det är som en nystart som jag får vara med på. Klubben trodde att jag kan bidra med erfarenhet och kunskaper när de erbjöd mig kontrakt. Det är en ny roll för mig som jag ville ta och skulle bli roligt.

Motala är din moderklubb, hur kommer det kännas att åka och möta dom i morgon?

Det ska bli kul. De leder serien och har gjort en enormt bra inledning med sex raka vinster innan VSK lyckade slå dem. Det brukar alltid vara svårt att slå dem på hemmaplan, oavsett vilket lag jag har mött dem med. Men för mig är det alltid kul att möta dem där. Jag känner många i klubben och har min släkt och många goda vänner där.

Hur är det nu att börja spela utomhus igen efter att ha haft en hall som hemmaarena några år?

Det skiljer sig en hel del. Nu har vi tränat i Gubbängshallen under bra förhållanden, vilket är bra. Sen har vi fått spela många inomhusmatcher nu i inledningen av säsongen med undantag för några matcher i Ljusdal på försäsongen. Jag tyckte att det fanns en viss ovana att spela utomhus när vi mötte Örebro. Men vi kommer bara bli bättre och bättre utomhus när vi blir mer vana. Utomhus betyder ofta att man får spela lite rakare och komma till avslut snabbare, vilket jag tror är ett spel som passar oss. Att inte krångla till det så mycket, helt enkelt. Brodén säger också att spel på Zinken med supportrarna i ryggen kommer att leda till många poäng. 

Jämfört med när jag spelade i Sandviken är att man vänjer sig som lag med att spela inomhus. Alla hemmamatcher och kanske hälften av bortamatcherna är inomhus. Vi hade svårt att anpassa oss till utomhusspel. Jag tycker vi har en annan kultur i Bajen där vi mer fokuserar på de förutsättningar vi har för dagen och anpassar oss till dem, säger Brodén

Nu efter hemmapremiären är det två raka utomhus, vad betyder det för er som lag?

Förhoppningsvis kommer vi göra bättre och bättre utomhusmatcher nu när vi får några på rad. Det är som sagt lite annorlunda och vi är tidigt på säsongen. Jag tycker inte att vi hittade riktigt rätt i spelet mot Örebro, men det är bara att ta nya tag och ta vara på det vi gjorde bra. Det är ändå två av seriens mest formstarka lag vi möter. Visserligen förlorade Motala sist, men hade sex raka segrar innan och Sirius har fyra raka vinster (mån 22/11). Så båda lagen har gott självförtroende.

Först nu Motala borta på torsdag, vad tror du på för matchbild?

Jag tror det kommer bli en jättejämn match. Det brukar vara svårt att skapa målchanser där nere i Motala på deras trånga plan. Sen är de skickliga i sin defensiv. Inte att de spelar backar hem och spelar defensivt som taktik, utan att de är duktiga på försvarsspel. Då blir det svårt att göra mål, vilket i sin tur innebär att vi måste se till att inte släppa in mål själva. Det blir nog en tight och målsnål match, sammanfattar Brodén.

Sedan Sirius i Uppsala på lördag. Vad tror du det blir för matchbild då?

– Det kommer också bli en jämn match. Kanske kommer den bli lite mer öppen än Motalamachen. När vi mötte Sirius under försäsongen blev det inte så många mål, men många chanser. De har sedan dess lyft sig rejält, så det blir även det en svår match. Hur som måste vi vara väldigt ödmjuka inför båda motståndarna och fokusera på vårt spel i första hand.

Är det lite extra att möta Sirius nu när du spelar för Bajen?

– Jo, så är det ju. Det finns en extra rivalitet och derbykänsla. De är inte så långt bort, vi brukar möta dem på annandagen och så. Så det är klart att man känner lite extra för att slå dem, säger David.

Dags att sätta första bollen i nät nu mot Motala, eller är det mer din uppgift att spela fram?

– Absolut! Vi behöver hjälpas åt i målskyttet i laget och sprida ut målskyttarna, så jag ska försöka hålla mig framme och stänka dit en här i veckan. Det vore kul!

– Men vi är breda och svårlästa med många målgörare där vi får gå fram och göra mål om läge finns. Det tror jag många i laget tycker är kul och det ger oss en styrka. Klart att anfallarna Kasper, Ivan och David Jansson kommer göra några fler mål än oss andra, men det är bra att fler kan kliva fram. Det gäller bara att anfallarna faller ner och tar platsen som lämnas om en mittfältare går upp. Då blir vi svåra att läsa av.

Vad är egentligen din huvudsakliga roll i laget?

Jag ser mig som en mittfältare som i första hand driver spelet och sätter fram andra i bra lägen. Men nu hamnar jag mer i situationer där jag själv kan göra mål. Det är lite ovant, så det måste jag utveckla hos mig själv så att laget kan tjäna på det.

Hammarby bandy anordnar ju en bussresa till Uppsala, vad vill du säga till fansen?

Det betyder jättemycket att ni kommer och stöttar. Så jag hoppas att så många som möjligt kommer!. Det ger alltid extra energi när ni som Bajare kommer och hejar på oss. Vi kommer göra allt för att vinna matchen, avslutar Brodén.

Här bokar du en plats på bussen om du vill stötta Bajen i Uppsala på lördag!

Efter den här veckan som består av två bortamatcher väntar ett derby på Zinken, på onsdag (1/12) mot AIK. Se till att köpa din biljett redan nu!

/Mats Öström

Foto: Romus Ramström