Damlagets huvudtränare efter elitserieavancemanget: ”det är en helt underbar känsla”

Vi tog ett snack med damlagets huvudtränare, Bengt-olof ”Bengan” Andersson efter säsongens slut. Han andas nu ut efter ett nervöst kval och hyllar lagets insats, samtidigt som han är nöjd och stolt över att ha varit med och tagit damlaget tillbaka till högsta serien.

Grattis, Bengan! Målet är nått och Hammarby kommer ha båda sina representationslag i Elitserien nästa år, hur känns det?

Tack! Det känns fantastiskt bra, en helt underbar känsla, att vi kunde nå målet. Jag klev in i damlaget för två säsonger sedan och hade då siktet inställt på att ta laget tillbaka till finrummet, det har vi lyckats med nu, säger Bengan.

Vad har varit nyckeln till framgången, tycker du?

– Jag tror att nyckeln har varit lyhördhet, och att man tagit sig tiden helt enkelt, både i att titta på enskilda spelare och att komma med feedback till så många man kan. Men också att vi på ett bra sätt har tränat på det som varit viktigt för att vinna matcher. Men i det stora hela är det tjejerna som ska hyllas, för dom har verkligen lyssnat på ledarstaben och också tagit till sig det vi sagt, både på träning och under match.

Trodde du att det skulle gå hela vägen i kvalet?

Om jag ska vara helt ärlig så var jag väldigt nervös och orolig, men någonstans så kände jag inombords att det skulle gå vägen. Men jag trodde nog inte att det skulle gå vägen på det sättet det gick, det blev ju en målskillnadshistora till slut, konstaterar han.

Vad har du att säga om framtiden i Elitserien, då? Vad kan man ha för målsättning som nykomlingar där?

– Det är ett stort steg att ta, så vi kommer nog behöva lite nya spelare. Jag tror på Hammarby som varumärke, det är ett riktigt bra namn, vi är ju även i Stockholm som lockar med både skola och jobb. Jag tror att vi kommer kunna få ihop det bra men än så är det lite tidigt att säga.

– Man vill sikta högt, det vill ju alla tränare och spelare. Men rimligtvis får man väl säga att vi får se vart vi landar, det är lite svårt att svara på det också. Men man ska ha som målsättning att hålla till i mitten/toppen av tabellen även som nykomlingar, tycker jag.

Vad kommer skillnaden vara mellan att spela i dom olika serierna?

Först och främst så tycker jag att det ska bli kul och spännande att ta sig an den här utmaningen. Det är ju en helt annan nivå när man tar sig till Elitserien, det kommer krävas mer av både spelare och oss ledare. Det som kommer krävas hårdare träning och en hel del jävlaranamma. Det som krävs är att vi får upp både tempo och spelförståelse för att hänga med i spelet.

Hur nöjd är du som huvudtränare med lagets prestation under säsongen som varit?

Jag är helt klart nöjd med deras prestation det här året. Dom har gjort många fina insatser, man hade väl önskat att dom kunde vinna lite större haha, speciellt med tanke på att det blev just målskillnaden som avgjorde den här säsongen. Men i det stora hela har det varit helt fantastiskt att vara tränare för det här gänget. Det här har varit en riktigt bra laginsats, egentligen hela vägen från början till slut, avslutar Bengan, som hoppas på fortsatt förtroende som huvudtränare även nästa säsong.