Damlaget klara för Elitseriekval!

Damlaget tog en 3-0 seger tidigare idag mot Skirö AIK och är därmed klara för Elitseriekval.

Rivstart och femte nollan

Matchen rivstartar med två mål: Malin Ekström sätter matchens första hörna efter en och en halv minut, följt av ett solomål från Tova Anderhag Braconier i 6:e spelminuten. Vi kontrollerar sedan matchbilden resten av första halvlek, där Skirö inte kommer närmre än ett skott i stolpen.

2-0 står sig i halvtid, och till den andra halvleken ser matchbilden i stort sett likadan ut. Skirö kommer ingen vart i sitt anfallsspel, varpå vi kan skapa chanser att sätta bollen. Kort efter en timeout signerad Skirö drar Alva Barvaeus ett långt utkast som landar på Saga Frosth Olssons klubba. Fri med målvakten gör hon inga misstag och sätter dagens tredje pyts. 3-0 står sig till slutsignal, och säsongens femte hållna nolla är därmed ett faktum.

Återstående matcher

Vi har fortfarande chans att vinna serien, men då krävs vinst i de två kvarvarande matcherna med ganska många mål. Det andra alternativet är att Västerås tappar poäng i någon av sina kvarvarande matcher mot antingen Skirö, Vänersborg eller Tranås.

Hammarbys resterande matcher är:

Skirö AIK – Hammarby, 17/2 kl 14:45, Hydro Arena, Vetlanda

Hammarby – Uppsala BoIS, 25/2 kl 14:00, Zinken

Såhär spelas kvalet

Kvalet till Elitserien kommer bestå av tre lag, ett lag från respektive allsvensk serie (Norra och Södra), samt sistaplacerade laget i Elitserien, där de två högst placerade lagen i kvalet tar plats i Elitserien Dam 2024/25. Efter dagens vinst kan inget av de andra lagen som inte redan har ett lag i Elitserien den här säsongen (Vänersborg, Tranås och Gripen) gå om oss rent poängmässigt i serien, vilket gör att Hammarby kommer vara representant från den södra i serien i Elitseriekvalet. Tidigare idag stod det även klart att det blir Spånga/Bromsten från Damallsvenskan Norra som är klara för kvalspel, medan det ännu inte är klart vilket lag som placerar sig sist i Elitserien (just nu ligger Sunvära sist).

Kvalet kommer spelas i enkelmöten, dvs två matcher totalt per lag. Spelschemat ser ut enligt följande:

3/3 Lag A – Lag B

6/3 Lag B – Lag C

10/3 Lag C – Lag A

I dagsläget vet man ännu inte vilka dagar Hammarby spelar, men det kommer vara under två av dessa tre datum.

Resten av säsongen 

Som tidigare nämnt väntar en borta match mot Skirö nästa helg, medan serien avslutas hemma mot Uppsala om två veckor (25/2). Inom de närmsta dagarna/veckorna kommer mer information om vilka dagar vi får i kvalspelet.

Tills dess: håll utkik på hemsidan, Facebook och Instagram (@bajendam på Instagram), där det planeras för matnyttigt innehåll.

// Love Wiklund