Damerna höll jämnt mot AIK in i det sista

Hammarby bjöd upp till kamp mot AIK på Zinkensdamm. Efter att ha tagit ledningen med tre straffmål var det resultatmässigt jämnt en bra bit in i andra halvlek. Till slut vann gästerna med 6-3 – läs matchrapporten här.

Vi börjar med att gratulera Inez Edenberg (på bilden ovan) som i dag blev uttagen till F17-landslaget som ska spela VM i Lidköping 11-13 mars. Edenberg var en av Hammarbys bästa spelare i derbyt mot AIK i går.

MATCHRAPPORT HAMMARBY IF – AIK 3-6

Både matchutgång och matchbild kändes given då Hammarbys unga allsvenska damlag tog sig an AIK, ett av topplagen i elitserien. Deras målproduktion i Victoria cup, som denna match ingick i, var hela 28 mål på två matcher. Ett hopplöst uppdrag alltså?

Inte för de optimistiska Hammarbytjejerna som närde en gnutta hopp om att kunna göra det hela åtminstone lite spännande i och med att man fick inleda med fem straffar. Och publiken var med på noterna efter att, i tur och ordning, Johanna Haräng, Tove Eriksson och Sophia Wikström satte sina straffar: 3-0 till Hammarby alltså då matchen blåstes till spel.

Det blev till stora delar spel mot ett mål men där Hammarby stod upp på ett suveränt sätt och – till publikens ljudliga förtjusning – avväpnade AIK:s anfall gång efter annan. Motståndarlaget kom i alla fall till ett par skottlägen i första halvlek som Hammarbys storspelande målvakt Alva Barvaeus tog hand om. Efter en massiv press kom till sist ett par reduceringar i första halvlek genom en av AIK:s hårdskjutande ryskor.

Efter fortsatt stabilt och uppoffrande försvarsspel av precis alla Hammarbytjejer gick lagen till en halvtidsvila med hemmalaget fortfarande i ledning 3-2.

Många i publiken, som var nästan 150 personer (varav 3 st bortasupportrar) stor, passade i pausen på att förfriska sig i Zinkentältet som höll öppet dagen till ära – stort tack till all publik, funktionärer med flera som ställde upp den här dagen!

I andra halvlek fortsatte ett allt mer frustrerat AIK att pressa men matchbilden från första halvlek höll i sig. Publiken bjöds på en provkarta av effektivt försvarsspel med bra styrspel och många fina brytningar. Allt anfört av Hammarbys lagkapten och libero Jonna Nyman.

Men i den 57:e matchminuten kom 3-3-kvitteringen då ännu en ryska gjorde mål. Det dröjde ytterligare nästan en kvart innan AIK tog ledningen vilken sedan utökades då deras 25:e hörna resulterade.

I slutminuten då Hammarbytjejerna var rejält slutkörda kom ett slumpmål men matchen var redan avgjord. AIK vann både skott- och hörnstatistiken överlägset: 13-1 resp. 29-3 men det unga Hammarbylaget vann efter sin fantastiska prestation ändå publikens hjärta. Nästa match i Victoria cup blir säsongens sista för damlaget. Kom gärna och stötta dem även då så visar de vad de kan åstadkomma även offensivt.

Sammantaget gjorde Hammarbytjejerna en både taktiskt och prestationsmässigt mycket bra match mot ett av topplagen i elitserien. Nu vet man vad som krävs och väntar dem – för målsättningen är att det är där laget spela i en inte allt för avlägsen framtid.

/ Anders Malmqvist

Nästa match:
Hammarby IF – Uppsala BoIS, söndag 13/3 kl 17.40 i Gubbängshallen.

Matchfakta:
Hammarby – AIK 3-6 (3-2)
1-0 Johanna Haräng (0)
2-0 Tove Eriksson (0)
3-0 Sophia Wikström (0)
3-1 Olga Rodionova (18)
3-2 Olga Rodionova (21)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-3 Diana Lipanova (57)
3-4 Sofia Ihrén (70)
3-5 Emma Nilsson (78)
3-6 Sofia Ihrén (90)

Publik: 148
Hörnor 3-29
Straffar: 5-0
Utvisningar: Hammarby 2 x 10

Foto: Romus Ramström
Foto: Romus Ramström
Foto: Romus Ramström
Foto: Stéfan Bertolotti
Foto: Stéfan Bertolotti
Foto: Stéfan Bertolotti