Claesson inför veckan: ”I det stora hela känns det rätt bra”

Vi tog ett snack med huvudtränare Jonas Claesson om hur han ser på säsongsinledningen och veckans kommande (och viktiga) matcher. Först ut, Sandviken på bortaplan i morgon onsdag.

Vi är nu nio omgångar in i serien (fyra segrar), hur vill du sammanfatta er prestation så här långt?

Man är lite för kvar i den senaste matchen fortfarande, vilket såklart var en besvikelse, Bollnäs gjorde det bra och var effektiva. Men där fick vi inte riktigt till det i vårt eget spel. Vi har fortfarande en del att utveckla i vårt eget, det är ju alldeles uppenbart, men på det stora hela känns det ganska bra. Även när vi förlorar och gör lite sämre prestationer så gör vi fortfarande många saker i det nya spelet väldigt bra.

– Det positiva är att det sakta men säkert går framåt, vi får ett bra tryck i våra grejer när vi väl lyckas. Vi har allt som oftast mycket positivt att ta med oss efter matcherna, saker som sitter bättre och bättre helt enkelt, men i det totala är det lite för vingligt över 90 minuter fortfarande, det måste vi erkänna, säger Claesson.

Du har tidigare pratat om att ni befinner er i en process, känns det som att ni ligger i fas, och att saker och ting går framåt i den takt du och ni vill?

Nja, man vill ju alltid att det ska gå fortare än vad det gör, men däremot är det inte särskilt förvånande att det tar lite tid för oss att lära oss sakerna vi tränar på. Det är rätt många delar som måste sitta samtidigt om man ska få utdelning, sätter vi offensiven väldigt bra så är det något i defensiven som inte riktigt klickar, och tvärtom. Men vi tar steg åt rätt håll för varje match som går.

Ni får det inte riktigt att stämma med hörnstatistiken, kan du säga något om det?

Vi förlorar ju för många matcher på grund av att vi släpper in så många hörnor som vi gör. Det är väl egentligen det enkla svaret på summeringen av det hela så här långt. Det blir ofta 2/3-0 i hörnmatchen till motståndarlaget i matcherna vi förlorar. Och samtidigt har det varit för klent på hörnor framåt, och det har ju visat sig nu, när serien är så pass jämn som den faktiskt är, att hörnmatchen är ännu mer avgörande nu.

Vi är nog sämst i klassen i just hörnskyttet. Vi tränar hörnor väldigt mycket men än så länge har det ju inte riktigt gett någon effekt, hörnor är ju ganska lätt att läsa av, antingen så blir det mål eller så blir det inte mål. Det hjälper inte att skjuta i stolpen direkt, returer kan vi också bli bättre på men som sagt, det är något vi fortsätter träna på, säger Claesson.

Två nya matcher i veckan, Sandviken borta på onsdag och Vetlanda hemma på lördag, hur förbereder ni er?

Fokus på onsdagens match mot Sandviken i första hand, nu måste vi se till att laga det som behöver lagas sedan den senaste matchen, och sen behöver vi komma upp på en högre individuell nivå rent generellt i våra matcher på bortaplan, det är något vi pratat mycket om. Vi måste, eller ska åka mer skridskor och vara mer aktiva, det är vad det handlar om först och främst om vi ska kunna ta några poäng på bortaplan. En högre nivå över 90 minuter krävs, den nivån känner jag däremot att vi haft på hemmaplan i alla matcher, där är det dock annat som inte riktigt klickat i dom matcher vi inte vunnit. Matchen mot Vetlanda på lördag har vi inte hunnit fundera på så mycket ännu. Det får vi ta efter onsdagens match.

Hur känns läget i truppen?

Det känns positivt med truppläget, skador och sjukdomar tillhör även elitidrotten och att vi har fullgoda alternativ till lagbygget hela tiden känns så klart väldigt bra. När vi drog i gång säsongen med Pontus (Nordenfors) skadad så hade vi i princip inte råd med varken skador eller sjukdomar, och nu är även Pontus på väg tillbaka så det känns klart bättre på den fronten, vi är inte lika sårbara längre och när vi spelar i en så pass tajt serie med mycket matcher och långa resor så är det såklart bra att kunna ”sprida ut” slitaget nu när vi har en något bredare trupp, avslutar Claesson.

Onsdag: Sandviken på bortaplan, avslag kl 18.00.

Lördag: match mot Vetlanda BK på Zinkensdamm! Avslag kl 15.00. Biljetter köper du här!

/Gustav Wall