Chockvändning av Hammarby

Hammarby gjorde en bragdartad vändning mot Bollnäs. På fem minuter hämtade Kasper Milerud upp 1-4. Och David Jansson fullbordade vändningen och slog in 5-4 i allra sista sekund. Tyvärr blev David Pizzoni skadad i andra halvlek.

Zinken bjöd på ett par plusgrader och fin is, åtminstone en stor del av matchen. Bollnäs saknade sin ordinarie målvakt Erik Persson och Oswald Gustavsson ersatte. Patrik Nilsson har varit skadad och fick inte spela en avslutningsmatch på sin tidigare hemmaarena.

Hammarby inledde nervöst medan Bollnäs var mer drivande i sin offensiv. Bollnäs tog ledningen redan i femte minuten när en Bollnässpelare obevakad smög upp på vänsterkanten. Filip Mörkdal räddade men returen betydde 0-1. Bollnäs utökade också till 0-2 på hörna efter en kvart. Hammarby kom till några avslut men inte några vassa målchanser. Och de bollar som gick igenom försvaret tog Oswald Gustavsson hand om. I stället tog Bollnäs över spelet mer och mer. Deras anfall var vassare, medan Hammarby ofta vände hem eller körde fast i ett tätt Bollnäsförsvar. Hammarby hade dock ett par vassa hörnor, en stoppade Gustavsson med en jätteräddning, en annan tog i ribban. Men ställningen 0-2 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek inleddes med ett tidigt Bollnäsmål till 0-3. Också det målet kom på en hörna. Ivan Lebedev och David Jansson kom i ett fint anfall, målvakten räddade Lebedevs skott, men David Jansson höll sig framme på returen. Reducerat till 1-3 och ett litet hopp tändes bland publiken. Men tyvärr skadades David Pizzoni strax efteråt. Han blev liggande på isen, fick problem med att resa sig och fick hjälpas av planen. Ett svårt avbräck förstås för Hammarby. Och ännu tyngre blev det när ett inspel från Joel Wigren gick förbi Hammarbyförsvarare och nådde Saku Hämäläinen, som stötte in 1-4. Bollnäs fortsatte att ligga på och skapade hörnor.

Tränaren Jonas Lindqvist valde att ta timeout när 20 minuter återstod av matchen. Vad ha sa vet jag inte, men det blev en mäktig vändning i matchen. Hammarby skapade en hörna, skottet tog på ruset, men returen nådde Kasper Milerud som sköt in reduceringen 2-4. Och bara minuten senare avlossade han en kanon från högerkanten, bollen satt otagbart i högra krysset och betydde 3-4. Och inom fem minuter fullbordade Milerud sitt hattrick. Lucas Dalin drev upp bollen på vänsterkanten, spelade in och via David Jansson fick Milerud bollen och nätade till 4-4. Nu var det Bollnäs tur att ta timeout. Hammarby fick in ännu en boll i nätet, tyvärr bortdömt för offside. Och när Milerud blev hårt tagen nära straffområdet friade domarna helt. Med tio minuter kvar hade Hammarby tagit över spelet men Bollnäs var snabba att ta vara på omställningslägen. Både Bollnäs och Hammarby hade skott i stolpen. Med skadeavbrott och två timeouter vad det rejält med tilläggstid, och mer blev det i samband med en Bollnäsutvisning. Domarna hade annars tillåtit ett ganska tufft spel. Men Hammarby drog upp ett sista anfall. Och då kom miraklet. Ivan Lebedev och Robin Sundin anföll, bollen hamnade hos David Jansson som tryckte in matchavgörande 5-4. Stort jubel både bland Hammarbyspelare och bland publiken.

Hammarby säkrade två viktiga poäng i jakten på slutspelsplats. Publiken fick se en mäktig spelvändning under de avslutande tjugo minuterna. På nytt var det en stark laginsats och förstås en stekhet Kasper Milerud som anförde vändningen. Nu blir det en dags vila innan Tellus står för motståndet på Zinken.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Bollnäs 5-4 (0-2)
0-1 Philip Flodstam (5)
0-2 Riku Hämäläinen (14)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
0-3 Tim Stjernström (48)
1-3 David Jansson (51)
1-4 Saku Hämäläinen (62)
2-4 Kasper Milerud (73)
3-4 Kasper Milerud (74)
4-4 Kasper Milerud (78)
5-4 David Jansson (96)

Publik: 1363
Hörnor 15-10
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby -, Bollnäs 1 x 10