Beträffande inställda elitseriematcher

Hammarby Bandy hade under morgonen möte med Idrottsroteln samt Idrottsförvaltningen angående de två Zinken-matcher som ställts in på grund av en icke spelbar is.

På mötet med föreningens styrelse samt kansli deltog representanter från Idrottsroteln (stadens politiskt ansvariga*) och Idrottsförvaltningen (tjänstepersoner i Stockholm stad) angående den mycket olyckliga situation som drabbat Hammarby Bandy i och med två inställda hemmamatcher (HIF-ÖSK tilltänkt 5/11 och HIF-Edsbyn tilltänkt 12/11).


Mötets syfte var att diskutera den prekära situationen samt vår gemensamma framtid och hur vi ska undvika att det inte inträffar igen. Hammarby Bandy ser även fortsättningsvis att Zinkensdamm är vår hemmaborg och tillika ett smycke för Stockholm och Stockholmsidrotten. Vår unikt centrala arena i huvudstaden ska inte befläckas av situationer som gör att vi inte kan bedriva vår idrott och dess evenemang på bästa sätt – varken för vår stora publikskara, vårt elitlag eller våra hundratals aktiva ungdomar.


Vi har tidigare beslutat att inte flytta herrlagets elitmatcher till Gubbängens skridsko- och bandyhall därför att hallen inte erbjuder utrymme nog för vår storskaliga publik. Det ska dock poängteras att vi i fjol gjorde just det när isproblem drabbade Zinken. Då spelade vi flera herrlagsmatcher i Gubbängens skridsko- och bandyhall, bland annat på en vardag kl. 14.00.


Inför årets säsong var vi noggranna med att anpassa spelschemat så att herrlaget fick så många omgångar som möjligt på bortaplan i säsongsinledningen, just för att försöka undvika de problem som nu uppstått. Ingen människa kan rå över väder och vind, men vi har hittills inte fått några rapporter på att årets väder är så markant annorlunda mot tidigare års väder, år då vi vanligtvis haft flertalet hemmamatcher på Zinken under novembers första vecka**.


För herrlaget väntar nu ett rekordtätt matchande och för föreningen stundar utmaningar i att locka publik i den mängd som de uppskjutna hemmapremiärerna hade gjort. Publikprognoserna (byggda på förköp och jämförda med tidigare säsonger) visar på att vi mot ÖSK hade haft uppemot 5000 åskådare och att vi mot Edsbyn bör landat på omkring 3500 besökare. 

/Styrelsen Hammarby Bandy 

*Förklaring: Idrottsrotelns ansvarige är arbetsmarknads-, idrotts- och integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C).


**Bakgrundsfakta:
Hemmamatcher på Zinken, tidigare säsonger
2020: Serien uppskjuten pga covid-19
2019: 1 november, 10 november
2018, 7 november, 10 november
2017: 1 november, 4 november, 10 november
2016: 2 november, 4 november, 11 november
Föregående år: flertalet premiärer kring 20 oktober.