Besök av ett orakel

Journalisten och söderprofilen Claes G Bengtsson tittade in på kansliet och det blev ett snack om flydda tider och särskilt premiärer.

Classe har hunnit fylla 77 bast men ännu är hans hjärna klar som korvspad. Det Classe inte vet om bandy är inte värt att veta.

-Jag gillar nog bandy mest, säger Classe över en kopp java på bandykansliet på Zinken, jag skrev förvisso mycket om fotboll och boxning också men bandy har alltid varit nummer ett.

Classe har en lång och gedigen journalistkarriär bakom sig som gick via Idrottbladet till tjugosju år på Expressen och till slut TT. Det har hunnit bli många matcher genom åren för Classe och det här med premiärer har han koll på.

-Från början hade högsta serien premiär på nyårsdagen eller trettondagen men 1957 blev annandagen den stora premiärdagen. Det var åtta lag i norr och södergruppen och man mötte varandra i en enkelserie och vinnarna gick till final men det ändrades ju fler matcher som skulle spelas. Från 1962 blev det tidigare och tidigare.

När jag frågar honom han har några särskilda minnen från premiärerna rotar han i det digra minnet och börjar med en mållös drabbning.

-Hammarby skulle mött Skutskär 1957 på Stadion men isen var i bedrövligt skick och matchen flyttades till Skutskär och slutade 0-0 vilket är mycket ovanligt i bandy.

När det gäller det roligaste premiärminnet tvekar inte Classe en enda sekund.

-Det var givetvis 1995. När Hammarby åkte ut 1979 var inte Stockholm representerade på sexton i den högsta serien utan det var bara en massa lag från bystan men så gick Hammarby upp säsongen 94/95. Premiären var på Zinken och nästan 5000 åskådare visade att bandy ska spelas i huvudstaden. Matchen slutade 3-3 och Tommy Thomsén blev premiärskytt då han gjorde mål med en fösare.

Classe minns också den tidigaste premiären.
-Den 24/10 säsongen 12/13 slog vi Bollnäs med 4-1 på Zinken. Året innan slog vi VSK med 4-3 den 20/10 men det var i Västerås.

Givetvis måste vi snacka portfölj när vi har ordföranden i Svenska Portföljförbundet på besök.

-Det var en liten förening som jag och Lasse Persson på Radio Stockholm bildade när vi jobbade ihop några år på sporten. En portfölj ska innehålla en termos med valfri varm dryck två limpmackor med ost, vantar, toppluva och gärna ett matchprogram med tillhörande blyertspenna.Sedan kan man ha en lite plunta också om man inte redan har blandningen klar i termosen.

På fredag väntar Åby/Tjureda, vad kan du om dom?

-Inte så mycket men jag känner deras mångårige ordförande Owe Svensson, en äkta bandyentusiast. Det ska bli riktigt kul att det drar i gång igen. Det enda jag saknar är en samlad premiäromgång som börjar kl 13.15 på en söndag, avslutar Classe.

Vi tackar det levande lexikonet Claes G Bengtsson för lektionen och ser precis som han fram emot fredagen. Äntligen är vi i gång.

S