Arbetsseger för Hammarby mot Rättvik

Hammarby var numret större än Rättvik i mötet på Zinken, trots att gästerna fick första målet och höll 2-2 till slutet av första halvlek. Med ett komplett lag tog Hammarby kommandot i andra halvlek och segern kändes aldrig hotad.

Hammarby kunde ställa upp med komplett lag i kvällens match på Zinken, endast skadade Robin Rimgård saknades. Termometern visade 7 grader, lite för varmt för isen som blev svårspelad i mitten av varje halvlek. Isen blev knottrig och bollen studsade okontrollerat. Gästerna kom till Zinken stärkta av 3-1-segern över Sandviken.

Gästerna chockstartade och tog ledningen redan i tredje minuten på ett lyft som friställde Jack Ternander. Men Hammarby replikerade direkt när Ivan Lebedev tog emot en passning från Kasper Milerud och tryckte in 1-1. Och när Rättviks målvakt Adam Björk (troligen, även om matchprotokollet säger Anton Svensson) lämnade retur på ett skott från Robin Sundin, var David Jansson framme och stötte in 2-1. På en av få försvarsmissar i Hammarby i kväll satte Christian Mickelsson bollen i nät till 2-2. Med mindre än tio minuter kvar av halvleken fick Hammarby en straff, oklart varför kanske för hög klubba. Men Hammarbyspelarna hade ropat på straff ett par gånger tidigare så kanske var det ett samlat beslut. Niklas Gifting tog hand om straffen och tryckte obevekligt in bollen i nät. En ganska jämn halvlek, men med ett litet övertag för Hammarby. Lyften från Rättvik var dock lite farligare.

I andra halvlek inledde Hammarby bäst och utökade ledningen, när ett skott från David Jansson styrdes in i mål av en försvarare. Med en tvåmålsledning kunde Hammarby kontrollera matchen ganska bra. Rättviks lyft skapade oro i Hammarbys försvar och Filip Mörkdal fick flera gånger göra utrustningar och plocka bollen i kamp med Rättviks anfallare. Hammarby försvarade sig väl och resultatet stod sig till en kvart återstod. Då tryckte Robin Sundin in en vänsterhörna till 5-2. Ivan Lebedev fick en jättechans att utöka ledningen. Men 6-2 kom ändå när Alex Adeheimer spelade in till en fristående Lucas Dalin. En het Ivan Lebedev blev ändå tvåmålsskytt med ett snabbt skott i slutminuterna. Rättvik fick ett tröstmål med bara sekunder kvar av matchen när Mickelsson kom fri.

Hammarby svarade för en gedigen arbetsseger och tog två poäng mot Rättvik som alla förväntat sig. Efter Hammarbys snabba mål i början andra halvlek kunde inte Rättvik på allvar utmana om segern. Ivan Lebedev inledde och avslutade Hammarbys målskytte. Robin Sundin slet hårt under hela matchen och Kasper Milerud svarade för två assist. Hammarby fick en möjlighet att mönstra och spela ihop ett friskt lag igen. Senare i veckan väntar två nya matcher, på fredag borta mot Vetlanda och på söndag kommer Villa till Zinken.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Robin Sundin och Lucas Dalin säger så här efter matchen:

Robin: ”Det var krigar-is idag, jag tycker framförallt att vi i andra halvlek spelade väldigt rejält och var tunga på egentligen alla positioner, vi såg till att stänga vår defensiv, också skönt att vi får sätta dit några extra mål också”.

Lucas fortsätter: ”Jag håller med det Robin säger, det blev väldigt svårspelat, det var väl inte mer än en kvart i varje halvlek så jag tycker att vi gör det bra utifrån dessa förhållanden, speciellt i andra halvlek så kommer vi upp i nivå. Som sagt, det är skönt att göra mål”

Matchfakta
Hammarby – Rättvik 7-3 (3-2)
0-1 Jack Ternander (3)
1-1 Ivan Lebedev (4)
2-1 David Jansson (12)
2-2 Christian Mickelsson (21)
3-2 Niklas Gifting (38)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-2 (självmål) (49)
5-2 Robin Sundin (75)
6-2 Lucas Dalin (84)
7-2 Ivan Lebedev (87)
7-3 Christian Mickelsson (93)

Publik: 1155
Hörnor 8-3
Straffar: 1-0
Utvisningar: Hammarby 0 x 10, Rättvik 1 x 10