Arbetsseger för Hammarby mot Rättvik

Hammarby besegrade Rättvik med 5-3 på ett vintrigt Zinken. 3-0 i paus kändes tryggt, men andra halvlek blev dramatisk. Rättvik kvitterade och skapade chanser för ett ledningsmål. Hammarby kom tillbaka, återtog ledningen och säkrade två poäng.

Hammarby ställde upp med samma lag som i de senaste matcherna, Christian Frohm och Niklas Gifting saknades i laguppställningen. Zinken bjöd på både fin is och vinterstämning, vindstilla och ingen nederbörd. Publiken på drygt 1600 personer fick se en spännande och tät match.

Rättvik satte igång matchen. Efter lite växlande spel i inledningen slog Robin Sundin ett lyft från mittlinjen upp till Isac Karlsson, som kom fri och enkelt gav Hammarby ledningen med 1-0. Båda lagen skapade ett par hörnor. Och Hammarby hade ett mål inne, som blev bortdömt för offside. Rättvik försökte sig på en del lyft men hade svårt att komma till avslut och skapa farligheter, förutom några vassa hörnor.

Mitten av halvleken blev händelserik. Hammarby fick en chans att utöka när Rättvik slarvade i sitt uppspel. Och Rättvik var ytterst nära att kvittera när Rinat Shamsutov höll sig framme på ett inspel. Sundin lyfte upp bollen igen mot Karlsson, men domaren såg en offside som ingen annan på Zinken uppfattade. När Kasper Milerud åkte upp på vänsterkanten signalerade Adam Gilljam att han ville ha bollen. Mileruds passning blev perfekt och Gilljam kunde spela in till David Jansson som var välplacerad framför mål. Och Hammarby ledde med 2-0. Hammarby hade bra kontroll på matchen och Rättvik hade svårt att skapa målchanser. David Jansson blev hårt åtgången på mittplan men ingen utvisning.

Efter en dryg halvtimma kom Hammarby i ett anfall på vänsterkanten. Sex Hammarbyspelare på en liten yta blev för mycket för Rättviks försvar och David Jansson avslutade med att skjuta in 3-0. Då valde Rättvik att ta timeout. När spelet startade igen kom Rättvik i ett farligt anfall, bollen studsade framför Hammarbys mål, men Rättvik kunde inte utnyttja sin bästa målchans. Rättvik fick ett par ytterligare chanser men Hammarbys försvar stod pall. Karlsson blev på nytt frispelad men fick inte kontroll på bollen, fri med Rättviks målvakt Kevin Sterner. Ställningen 3-0 stod sig till paus.

Rättvik fick en bra start på andra halvleken, Christian Mickelsson kom på högerkanten och blev serverad en passning. Domaren som skulle avgöra offside var frånåkt och Mickelsson kunde spela in till en fristående Jack Ternander som reducerade till 3-1. Båda lagen skapade en del hörnor, och Rättvik var mer med i matchen jämfört med första halvlek. En dryg kvart in i halvleken fick Rättvik en vänsterhörna. Mickelsson sköt, och den låga bollen smet in till en ny reducering 3-2.

Efter Rättviks reduceringar blev det mer nerv i matchen. Rättvik började ana poäng och Hammarby blev mer tveksamma i sitt agerande. I sjuttionde minuten kom Jansson in i Rättviks straffområde. En försvarare fällde honom med skridskon, men Hammarby blev bestulen på en straff. Och i anfallet efter kom kvitteringen 3-3 när Rättviks offensiv störde Hammarbys uppspel. Då valde Hammarby att ta timeout.

Nu gick båda lagen för seger. Och båda lagen skapade hörnor och målchanser när matchen stod och vägde. På Hammarbys tolfte hörna stod Robert Rimgård först i uppställningen. Han satte upp bollen i nättaket och Hammarby var åter i ledningen, 4-3. Dramatiken fortsatte in på tilläggstid. Lucas Dalin slog en väl avvägd lobb som tvingade Viktor Birgersson att agera. Domaren dömde hörna medan Birgersson hävdade att bollen passerade målet utan kontakt. Hörnan blev i alla fall resultatlös. Hammarby kontrade och Ivan Lebedev serverade en framspelning till Sundin som tog sig igenom ett glest försvar och avgjorde matchen med 5-3.

Hammarby tappade en till synes säker ledning i andra halvlek. Men laget kämpade och fick slita för att få med sig två poäng. Men samtidigt blir segern då desto skönare. Hammarby tog sig genom vinsten upp till nionde plats i tabellen. Det är jämt både uppåt och neråt så fler poäng krävs för att hålla sig kvar på slutspelsplats. Närmast väntar bortamöte mot Västerås på lördag, och därefter två veckors speluppehåll innan nästa hemmamatch.

Matchstatistik Hammarby – Rättvik 5-3 (3-0)
Målskyttar:
Hammarby: Isac Karlsson, David Jansson 2, Robert Rimgård, Robin Sundin
Assist: Hammarby: Robin Sundin 2, Adam Gilljam, Fredrik Lönn, Ivan Lebedev
Hörnor: Hammarby 12, Rättvik 9
Hörnmål: Hammarby 1, Rättvik 1
Straffar: Hammarby -, Rättvik –
Skott på mål: Hammarby 14, Rättvik 5
Utvisningar: Hammarby -, Rättvik –
Publik: 1610

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström