Läget inför fredagsbandyn – ses på Gubbis!

Frillesås har under sina fyra år i elitserien undvikit nedflyttning och hållit sig kvar genom kvalspel. Men det är också ett lag som plockat poäng av Hammarby – här får du koll på morgondagen!

Frillesås gör sin femte raka säsong i elitserien. De tre första säsongerna slutade laget på 13:e plats. Laget fick kvala sig kvar, förutom säsongen när inget lag flyttades ner. Förra säsongen kom laget ett steg bättre, på 12:e plats, precis efter Hammarby men före Bollnäs. Frillesås besegrade Hammarby både på hemma- och bortaplan, något vi inte vill se upprepas den här säsongen.

Köp biljetter till Hammarby IF – Frillesås BK här

Inför årets säsong tappade laget flera tunga spelare: Jakob Jenefeldt (slutat), Fredrik Brandin (slutat), Elias Modin (slutat), Nicklas Gustafsson (slutat), Sergej Pochkunov (lämnat), Gustav Friman (lämnat för Villa), Andrey Girasimov (lämnat), och Anton Lööf (slutat). I stället värvades Linus Jönsson (ny från Nässjö), Tero Liimatainen (ny från Veiterä), Markus Kumpuoja (ny från Vänersborg), Oskar Lundgren (ny från Rättvik), Marcus Lindholm (ny från Ljusdal), Gabriel Hultgren (ny från Åby/Tjureda), Karl Tagesson (ny från Villa Lidköping).

Nyförvärvet Markus Kumpuoja spelade i Hammarby ett par säsonger i mitten av 2010-talet. Sedan blev det fem säsonger i Sirius och två i Vänersborg. Målvakter är Johannes Gustafsson och Christian Fagerell. Huvudtränare är Jesper Larsson och han assisteras av Mattias Johansson. Med åtta spelare ut och sju in är det svårt att bedöma hur laget står sig i elitseriekonkurrensen.

Efter fyra spelade matcher ligger Frillesås på 13:e och sista plats i tabellen och är enda laget utan poäng.  Men laget gjorde starka insatser mot Edsbyn och Sirius och föll i båda matcherna med uddamålet. Mot Edsbyn ledde Frillesås med tre mål i paus, och Edsbyn satte avgörande 4-3 med endast tio minuter kvar. Mot Sirius ledde laget med ett mål när försvararen Gabriel Hultgren drog på sig ett grovt matchstraff, då kunde Sirius vända. Så Frillesås får inte underskattas. Större förlustsiffror blev det mot Västerås och Villa.

Frillesås BK bildades 1960. Klubben är Hallands första bidrag till elitserien i bandy. Hemmamatcherna spelas på Sjöaremossen, en klassisk utomhusarena omgiven av skog några kilometer söder om Frillesås. I väntan på att Sjöaremossen får is spelas hemmamatcherna i Ale Arena, norr om Göteborg och närmare sju mil från Frillesås.

Hammarby har två segrar och tre förluster och ligger på åttonde plats. Det gäller att hitta tillbaka till vinnarspåret efter förlusten i Edsbyn i tisdags. Hörnstatistiken behöver bli bättre. Hittills har det bara blivit ett hörnmål på 38 försök. Det ger en hörnstatistik på 3%, som kan jämföras med Frillesås 11%. I särklass ligger Villa, som nätat på 23% av hörnorna. Och i Fairplayligan ligger Hammarby sist med 160 utvisningsminuter. Nästjumbo är Frillesås med 105 minuter. Så Hammarby måste spela disciplinerat och vara effektiva i avslutningarna för att få med sig två poäng. David Jansson och Isac Karlsson delar ledningen i Hammarbys interna skytteliga med fyra mål. Frillesås skytteliga toppas av Linus Jönsson, också med fyra mål.

Hammarby och Frillesås har mötts fyra gången på Zinken. Hammarby har vunnit tre gånger men förlorade stort, 1-7, förra säsongen. Men det var en speciell match som inte kunde skjutas upp trots många sjuka i laget. Sex reserver fick kallas in, fem juniorer och Calle Rutquist som gjorde comeback. På Sjöraremossen har Frillesås pluspoäng. Frillesås har där två segrar mot Hammarbys enda, en match har slutat oavgjort.

Hammarbys matcher mot Frillesås (elitserien)
2021/22            Frillesås BK     –    Hammarby IF       7-2
2021/22            Hammarby IF  –    Frillesås BK         1-7      (publik 833)
2020/21            Hammarby IF  –    Frillesås BK         5-4      (publik 8)
2020/21            Frillesås BK     –    Hammarby IF       6-4
2019/20            Hammarby IF  –    Frillesås BK         5-4      (publik 1873)
2019/20            Frillesås BK     –    Hammarby IF       2-2
2018/19            Frillesås BK     –    Hammarby IF       2-5
2018/19            Hammarby IF  –    Frillesås BK         6-2      (publik 1401)

/Sten Haase
foto: Romus Ramström