Nu gäller det: Vinna eller försvinna på Zinken

Säsongens hitintills viktigaste match på Zinken är här. Hammarby måste vinna för att ta sig till kvartsfinal. Vetlanda har historiskt svårt att vinna på Zinken och med starkt publikstöd bör Hammarby säkra en avgörande tredje match

Hammarby och Vetlanda är två jämna lag, vilket visade sig i den första åttondelsfinalen. Det var jämnt in i det sista – Hammarby kvitterade på stopptid men Vetlanda hann göra matchvinnande 5-4 just innan förlängningen.
Både i år och förra året har lagen hamnat bredvid varandra i tabellen och har i stort en liknande statistik. Vetlanda gjorde två mål mer i grundserien men släppte också in två mer, så målskillnaden blev densamma. Hammarby har ett litet övertag på hörnstatistiken, och Vetlanda har dragit på sig något färre utvisningar. Men Hammarby har det dubbla publikstödet, 1954 besökare mot Vetlandas 989 i snitt.

Köp biljett till åttondelsfinalen – stötta Hammarby till första slutspelsvinsten sen 2019!

Historiskt har Hammarby en stark hemmastatistik mot Vetlanda. När laget möttes på Zinken i december hade Hammarby ledningen i halvtid, men med halvtimman kvar var ställningen 4-4. Hammarby var dock starkast i avslutningen och tog en stabil seger med 7-4. På Zinken har det sedan säsongen 2012/13 blivit åtta vinster för Hammarby, två förluster och en oavgjord.

Det här gäller för dig som besöker Zinken på denna viktiga match:

Har du säsongskort? Det gäller i vanlig ordning.
Vill du köpa biljett? Då gör du det här och gör det gärna nu.
Matchvärd: Turtle Pay
VIP-matsal? Fullbokad! Vill du käka och dricka gott rekommenderar vi Zinkentältet som öppnar kl 17.30.
Entréer: öppnar kl 17.30.
Souvenirer: Passa på att köpa vår take away-mugg! För 80 kr får du en mugg du kommer ha i åratal. Även övriga souvenirer kommer realiseras ut – vi behöver tömma lagret.
Food trucks: Gurras goda kök, Brunos Korvbar och Leonardos kafferosteri.

#9 David Jansson laddar upp inför match med java i take away-muggen

Så här säger #8 Melker Broberg inför matchen som kommer, direkt efter träningen, på måndagseftermiddagen:

Surt med förlust igår (läs: måndag), såklart. Jag tycker att vi styr matchen i stora delar. Vi har en sämre period och då hinner dom göra tre kassar, så det var tungt. Men vi är ändå starka som hämtar tillbaka med 3-0 i baken efter första halvlek. Vi vet att vi kan, så det är bara att fortsätta på det som var bra och sätta våra lägen i morgon.

Man känner en enorm revanschlust, jag kände direkt efter matchen igår att jag redan var taggad på att spela match nummer två, så det ska bli otroligt kul att få göra det i morgon. Det kommer bli en jämn och spännande match precis som det var där nere, men nu är vi är tillbaka på Zinken igen och kommer ha det magiska stödet vid sidan om med oss, så i morgon ska vi nog kunna tvåla dit Vetlanda.”

Åter till dom sportsliga förutsättningarna: Vetlandas nyförvärv i målet, den finske landslagsmannen Topi Peuhkuri, har betytt mycket för lagets framgångar, men problem kan hopa sig i försvaret: i första åttondelsfinalen skadade sig försvarsklippan Philip Lennartsson och det är oklart om han kan medverka i de kommande matcherna. Några spelare att hålla extra koll på är Sebastian Ytterell (nr 25) i försvaret, Vladimir In-Fa-Lin (4) på mittfältet och anfallaren Joakim Andersson (18), alla tre har Vetlanda som moderklubb. I anfallet huserar också Filip Bringe (17) och Emil Fedorov (61). Huvudtränare för Vetlanda är Kent Edlund och Sergei In-Fa-Lin. Hammarby får klara sig utan Adam Gilljam. Matchen i morgon är hans sista i avstängningen, så han är spelklar i en eventuell tredje och avgörande match i åttondelsfinalen. Hammarby har allt att vinna på onsdag. Förlust och säsongen är över. Men Hammarby har ett lag som bör spela kvartsfinal. Med publikens stöd finns det också stora möjlighet att hålla liv i bandysäsongen ett tag till.

Köp biljett till åttondelsfinalen – stötta Hammarby till första slutspelsvinsten sen 2019!

Hammarbys hemmamatcher mot Vetlanda BK (grundserien)
2022/23       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-4                (publik 1966)
2021/22       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-7                (publik 1079)
2020/21       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-6                (publik 8)
2019/20       Hammarby IF – Vetlanda BK               5-3                (publik 1737)
2018/19       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-2                (publik 3453)
2017/18       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-9                (publik 1921)
2016/17       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-1                (publik 1577)
2015/16       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-4                (publik 1544)
2014/15       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-4                (publik 1905)
2013/14       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-1                (publik 2149)
2012/13       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-2                (publik 2006)

/Sten Haase