Intervju med Bengan – Damlagets nye tränare

Vi tog ett snack med damlagets nya tränare Bengt Olof ”Bengan” Andersson. Det finns många duktiga tjejer i laget. Inte helt omöjligt att komma topp tre i år, siar tränaren om.

På söndag kl 16.20 spelar Hammarbys damer allsvensk premiär i Gubbängens skridsko- och bandyhall. Fri entré gäller. Kan du inte besöka matchen kan du följa en utförlig rapportering i våra sociala medier (främst instagram, men även twitter och facebook.)

Hur ser du på kommande säsong? Allsvenskan Södra verkar rätt knepig? Ni kom sexa förra säsongen.

–Vi möter bra motstånd. Så är det. Vi har jättemånga duktiga tjejer i laget, men jag vill få ihop en matchtrupp som kan träna ihop ordentligt, men det har varit lite svårt då vi haft dåliga och sena träningstider i hallen. Men jag tror och hoppas att vi ska ha chans på topp tre i år.

Ni inleder mot Västerås nu på söndag i Gubbängshallen. Hur ser du på det motståndet?

Ger tjejerna järnet och tar fram lite jävlar anamma så tror jag på vinst. Vi vet  dock inte vad för lag de ställer upp med. Senast vi mötte dem hade de med tjejer från deras elitserielag och då spelade vi jämnt med dem även om vi förlorade med 3-5.

Kom och titta på söndag kl. 16.20 i Gubbängens bandy- och skridskohall. Det ger alltid mer adrenalin när det är publik på plats!

Så vem är du då, Bengt Olof Andersson, mer känd som Bengan. Kan du berätta kort om din bakgrund inom bandyn?

–Den korta versionen är kort och gott Skutskär! Jag är uppväxt på Rotskär och hade turen att Bodaån gick utanför hemmet. Där hade vi en liten hamn som bottenfrös på vintern. Pappa satte upp ljus i träden och tog hem lite överbliven utrustning från idrottsplatsen där han arbetade. Där tillbringade jag all tid när jag inte tränade med laget eller gick i skolan. Jag t.o.m. skolkade för att få träna själv. Den som tog mig till min första bandyträning var den gamle målvaktslegenden Bosse Nilsson. Han var bekant med min pappa och var alltid den som tog mig till och från träningarna när ingen annan kunde. Sen följde han mig länge när jag spelade.

–Jag började som barn och spelade i Skutskär hela min karriär. Som kuriosa kan jag säga att Magnus Muhrén och jag spelade ihop från vi var ca fem år tills han gick till Sandviken vid 17-18-års ålder. 

Hur kom det sig att du började träna lag i Hammarby Bandys damlag?

–Jag älskar ju Bandy och när man nu bor i Stockholm så är det ju Hammarby som gäller. Sen tänkte jag låta min son prova på bandy så jag tog honom till bandyskolan. Väl där blev jag igenkänd och jag blev tillfrågad om jag kunde börja träna P19. Men det blev endast träning då corona satte stopp för matcher det året. Efter det tog jag över utvecklingslaget och när det lades ner så frågade Jonna om jag kunde ta över och träna damlaget. Den här säsongen passade det in i mitt liv så jag sa ja.

Vilken koll har du på laget?

–Jag har hygglig koll på vad de enskilda spelarna behöver. De har nog trott att jag inte har koll, men jag har åkt och synat dem. Nu är det lite back to basic som gäller i hela träningsupplägget, säger ”Bengan”.

Och sen mot Vänersborg helgen efter, två tuffa matcher direkt. Hur ska ni ta er an denna utmaning?

–Jag siktar på vinst även där. Det är inte helt omöjligt om vi är hungriga. Vi måste arbeta med positiv energi och få alla att tro på att de är duktiga. Vi ska vara positiva och tycka det är kul att spela bandy. Då kan vi vinna dessa två matcher.

Matchen mot Vänersborg spelas söndag 20/11 kl. 14 i Gubbängens bandy- och skridskohall.

/Mats Öström