Adam Gilljam tillbaka i Hammarby

Landslagsmittfältaren Adam Gilljam återvänder till Hammarby efter två säsonger i ryska Jenisej. Kontraktet med Hammarby är skrivet över två år.

–Det känns jättebra att vara tillbaka i Hammarby. Hammarby är det rätta valet, säger 31-årige Gilljam som vann ryska ligan med sitt Jenisej i fjol. 

–Med tanke på situationen som blev nu så bröt jag kontraktet i förtid. Jag är tacksam för att Jenisej var förstående för det, säger Söderhamnssonen som blivit 31 år gammal.

Adam Gilljam var i Sibiren i två säsonger, innan dess gjorde mittfältaren åtta raka år i Hammarby. Nu är han tillbaka i Stockholm med många nya erfarenheter.

–Den stora skillnaden mellan rysk och svensk bandy är tempot. Det går mycket snabbare i Ryssland, tempot är högre men spelet lite mindre strukturerat. Jag tror att det både för min egen del och för laget är ett vinnande koncept att åka lite mer skridskor och försöka hålla ett lite högre tempo. Det ger poäng.

Har du följt Hammarby? 

–Jag har försökt se en del men på grund av tidsskillnad så har det varit svårt att följa hela matcher. Jag har följt svensk bandy, och främst Hammarby, via highlights och resultat. 

Du kom till Hammarby säsongen 2012/13, och vann guld direkt.

–Ja. Det har blivit åtta säsonger med väldigt många positiva minnen. Det var ett otroligt bra lag jag kom till när jag flyttade ner till Stockholm. Det var såklart väldigt inspirerande att komma till ett lag fullt av klasspelare.

Hur hjälpte det dig i din karriär?

–Jag har alltid försökt att titta på andra och ta efter vad andra gör. Det kan vara allt från det dom gör på isen till hur de förbereder sig för träning. Det gör jag fortfarande men som yngre var det ännu viktigare: att se vad de äldre gör. 

–Calle Rutqvist och Robin Sundin är två spelare som alltid varit ett bra stöd, Rutan spelade jag med innan i Broberg och Robin Sundin har också blivit en god vän som alltid varit en push för att träna bra och vara väl förberedd. 

Vad ser du som Hammarby Bandys mål?

–Vi vill uppåt och slåss med dom bästa. Det finns inget annat att sikta på än att ta oss tillbaka till toppen. Det är det enda vi ska ha som mål. Vi ska utvecklas individuellt och lagmässigt.

Vad är den viktigaste ingrediensen för att kunna bli bättre då?

–Vi måste ha kontinuitet i det vi vill göra, i hur vi vill spela. Att alla är med på att lägga ner jobbet som krävs. Det är ju en huvudtränares ansvar men det krävs hårt arbete från alla spelare direkt, från försäsongen och framåt. 

Vad är skillnaden mellan Hammarby nu och Hammarby när du lämnade?

–Det är väl Stockholmsförankringen i spelartruppen. Den är mycket större nu, och det är kul att se.

Appropå Stockholmsbandyn, du var och kollade på p17-finalen i fredags, där Tellus vann. Vad tyckte du?

–Det var en bra match från Tellus, väldigt imponerande. Jag kände igen en del av killarna i Tellus från Bajen och träningar på Zinken. Jag har själv vunnit ungdomsmästerskap och vet hur kul det var, det var ett minne för livet.

Avslutningsvis, för din del så har du spelat 254 matcher i Bajen, med 189 mål och 165 assist. Det är ett rätt bra snitt att bygga vidare på?

–Det är väl helt okej, säger Gilljam, som mer verkar ha fokus på nya prestationer.

Sportsligt ansvarige Viktor Karlsson om värvningen: 

–Vi har en väldigt ung trupp i Hammarby Bandy. De äldre spelarna har dragit ett tungt lass senaste åren och därför känns det mycket bra att få hem Adam. Vi tror att Adam kommer bidra med både träningsvilja och att höja tempo. Vi vet att han kommer bidra med kvalité. Det känns jättebra och Adam ska hjälpa oss att kliva över till rätt sida slutspelsstrecket, säger Viktor Karlsson. 

Hela intervjun med Adam Gilljam kan du höra i vår podcast Holgers hörna. Finns här eller där poddar finns.