Adam Gilljam lämnar Bajen – klar för Jenisej

Hammarbys älskade stjärnspelare lämnar för ryska storklubben Jenisej. Adam Gilljam har skrivit på för två år. – Jag vill tacka alla för mina åtta år i klubben och min dörr står alltid öppen för Hammarby.

–Jag har sen jag varit liten velat spela i Ryssland. Framförallt att få spela i ett lag där alla är heltidsproffs, det har varit en dröm för mig att pröva på, säger Adam Gilljam, och nu blir den drömmen sann.

Adam Gilljam gör 2-0 i SM-finalen 2013. Foto: Benjamin Thorén

Adam Gilljam kom till Hammarby 2012, från moderklubben Broberg/Söderhamn, och redan första säsongen var han med och säkrade HIF Bandys andra SM-guld. I finalen mot Sandviken, inför 40 000 hammarbyare, gjorde Adam både 1-0 och 2-0 i guldmatchen som är bland det mest minnesvärda som skett på Friends i Solna.


Gilljam finaljublar med andra storlirare. Foto: Benjamin Thorén

Gilljam har varit Hammarbys spelmotor och lagets kanske viktigaste spelare, och det blir såklart ett kännbart tapp för Hammarby.

Foto: Romus Ramström

–Förhoppningsvis kommer det in lite nytt blod och det finns många spelare med hög kapacitet i laget, så jag är inte orolig över kommande säsong för Bajen, säger Gilljam.

Med sina år i Hammarby har Adam Gilljam fått en stor lojalitet till klubben, och han är en hängiven supporter till Hammarby fotboll, och nu också till Hammarby Bandy som han kommer följa noggrant från Ryssland. Förutom en stor kärlek till klubb och supportrar så har det dock också varit ett par svajiga år som spelare i Bajen.

–Det har varit flera turbulenta år i Hammarby där det ibland krävts stora uppoffringar från oss spelare men min känsla är att organisationen blir bättre och att sportkontoret på Zinken har stor potential och har en gedigen plan för framtiden, säger Gilljam.

Kommer du tillbaka till Hammarby?

­­–Det finns en stor chans till det men just nu fokuserar jag på det som kommer i höst. Jag vill tacka alla för mina åtta år i klubben och min dörr står alltid öppen för Hammarby.

Tack för allt till er som stöttar och supportrar Hammarby Bandy, fortsätt med det, det kommer jag göra. Räkna med att jag är förste medlem i 1000 ger 1000 nästa säsong, säger Gilljam.

Vilket är ditt bästa Hammarbyminne?

–Guldet, såklart, men alla slutspelsmatcher, alla annandagsmatcher på ett fullsatt Zinken, det är matcher man aldrig glömmer. Framförallt de matcherna där det har varit mycket pyroteknik, jag älskar det, säger Gilljam.

/CL


Foto: Romus Ramström

Adam Gilljam – de stora matchernas man

När Adam Gilljam kom till Hammarby säsongen 12-13 var de flesta storklubbar ute efter honom men han valde glädjande nog Hammarby. Redan första säsongen visade han att hans skridskoåkning och spelsinne skulle fira stora triumfer på Hammarbys mittfält många år framöver.

Han var mycket bra hela slutspelet och var tungan på vågen i SM-finalen mot Sandviken inför 38474 åskådare på Friends. Hammarby fick en drömstart och ledde med 4-0 efter elva minuter, Adam stod för de två första målen och visade vägen till de grönvita VM-guld.

Han blev också given i landslaget och avgjorde VM-finalen 2017 i Sandviken genom att slå in 4-3 i den nittioförsta minuten efter en hörnvariant. Ryssarna ledde med 3-1 innan Sverige vaknade och en Hammarbyare fick alltså avgöra det hela.

Foto: Romus Ramström

Adam har fortsatt att leverera, förra säsongen blev det 38 poäng fördelade på 18 mål och 20 assist. Han enorma betydelse märktes särskilt mot AIK på Zinken när Adam var avstängd och AIK enkelt kunde vinna.

/SM