Pierre Roos ny huvudtränare i Hammarby

46-årige Pierre Roos är Hammarby Bandys tränare för två år framåt. Roos sätter omgående igång arbetet med herrlaget.

–Det känns helt fantastiskt och inspirerande att vara klar som huvudtränare för Hammarby. Det har tagit lite tid men det får man ha respekt för i dessa tider, säger Pierre Roos.

–Jag har haft kontakt med spelare och ledare samt styrelserepresentanter under lång tid. Bland annat har det handlat om att få ihop en helhet, en lösning som passar både mig och klubb och sen har det ju funnits andra kandidater till jobbet. Jag har haft full förståelse för att det har tagit tid och mina samtal med folk i Hammarby har varit bra, oavsett vem det är jag haft kontakt med. Det känns mycket bra det här, säger Roos.

Du har just nu första dagen på jobbet, i dag, 4 maj. Vad är det du satt igång med?

–Det gäller att få koll på nuläget. I morgon träffar jag de spelare vi har kontrakt med. Sen ska jag träffa materialare, fys-ansvariga och så vidare. Tilltänkta nyförvärv och spelarsamtal står såklart också på ”att göra”-listan. Det blir full fart på en gång, säger Roos.

–Jag personligen ser så mycket framemot att få vara en del av Hammarby och ta del av den stämning som är kring klubben och Zinken.

Hur kan du göra för att få stämningen på Zinken ännu bättre?

–Folk är nöjda om vi vinner matcher och det är det vi ska göra! Jag ska jobba med både gruppen i stort och på individbasis för att vi ska vinna så många matcher som möjligt. Det blir såklart ett hårt arbete men också väldigt roligt. Jag skulle inte kliva in i den här tränarrollen om jag inte kände mig inspirerad och kände att det här är något jag klarar av.

Hur är du som tränare?

–Jag hoppas att folk ser mig som engagerad i både träning och match. Jag lägger ner mycket tid inför matcherna, där är det ett rejält grundjobb som ska göras, där också spelarna får ett stort ansvar. I grundjobbet är jag lugn. Sen när det är skarpt läge, då är det att vinna som gäller och då är jag helt inne i det, och mer uppe i varv. Men jag försöker alltid se helheten så att jag vet vad vi håller på med och då fungerar det inte för mig att vara helt rabiat.

Vad vill du att Hammarby spelar för sorts bandy?

–Det beror på vilka vi blir, såklart. Så det får vi återkomma till när truppen är spikad, men det är klart att jag har en grundplan och en grundidé för hur vi ska spela.

Det är ditt första tränaruppdrag för ett elitserielag. De som påpekar att du inte har rutin, vad svarar du dem?

–Det har de ju rätt i, men jag tror på mig själv och mina kunskaper. Jag har haft erbjudanden från elitserielag genom åren som jag tackat nej till, inte förrän nu har jag känt att läget var rätt. Nu ska jag och övriga inblandade i Hammarby sätta prägel på det här.

–Jag tror att det kan vara en fördel att komma utifrån. För vi börjar på ett vitt blad och folket i föreningen och på läktaren får bilda sin egen uppfattning om mig, säger Roos.

–Det andas kultur här, det är häftigt att kliva in på Zinken som är så förknippat med bandy och Hammarby. Att få chansen att sätta prägeln på det här Hammarby-laget, att göra mitt jobb, och göra det jävligt bra, det känns motiverande.

–Jag har haft samtal med Viktor Karlsson om nuvarande spelartrupp, och där känner jag mig väldigt trygg med den situationen vi har. Det är klart att vi måste fylla på med några spelare och det har vi en tydlig plan för. Vi har satt ett mål i att vi ska kunna kliva ut på isen till varje match och känna att vi kan vinna matchen, säger Roos.

Du har tidigare jobbat på bandygymnasium och du har varit tränare för u21-landslaget. Kan du berätta lite mer om ditt talang-engagemang?

–Att träna u21-landslaget kommer jag troligtvis fortsätta med, säger Roos, som gjort två säsonger som landslagstränare för u21.

–Jag tror det är viktigt att ha kontakt neråt i föreningen, att jag som huvudtränare också har kontakt med ungdomstränare. Jag hoppas att jag kan hjälpa till med tankar och funderingar, och det finns såklart även andra i föreningen som har kunskap som jag kan ta nytta av, säger Roos.

Faktaruta Pierre Roos:
Ålder: 46
Bor: Uppsala, tillsammans med frun Åsa
Klubbar som spelare: Västerås SK, Falun, Sirius
Tränaruppdrag: U21-landslaget, assisterande tränare i Sirius
Meriter: Tre World cup och tre SM-guld som spelare med VSK

Kommentar från sportkontoret:

–Pierre känns som en engagerad och ambitiös tränare som jag vet kommer gå in helhjärtat i det här. Vi från föreningen ska se till att han får så bra underlag och förutsättningar som möjligt för att göra ett bra jobb med kommande trupp i vinter. Det gäller allt från spelare till material och en ledarstab kring honom, säger Viktor Karlsson på Hammarby Bandys sportkontor.

–Det finns alltid utmaningar med att ta in ett oprövat kort men vi tror på det här upplägget. Det känns spännande att gå på ett nytt namn och det känns som att vi och Pierre talar samma språk, både sportsligt och organisatoriskt, säger Viktor Karlsson.

Köp ditt säsongskort 2020/21 genom att klicka här!