Hammarbykross mot Frillesås

Frillesås, som utmanat Edsbyn och Sirius, hade inget att sätta emot när Hammarby drog upp tempot och tätade till bakåt. Segersiffrorna skrevs till 10-2. Isac Karlsson blev fyramålsskytt och sex olika spelare nätade för Hammarby.

I Hammarby var Lucas Dalin tillbaka i truppen. I Frillesås var Adrian Emretsson sjuk och Gabriel Hultgren avstängd efter grovt matchstraff senast.  Matchen spelades i Gubbängshallen i väntan på att isen ska lägga sig på Zinken.

Frillesås tog avslaget och hade bollen inledningsvis. Laget satsade på flera lyft, som stoppades av Hammarbys försvar. Hammarby tog över och skapade hörnor.  Den första misslyckades, på den andra träffade Robert Rimgård virket och den tredje gav utdelning när Robin Sundin sköt. Det dröjde sedan bara tre minuter innan Kasper Milerud fick bollen av Sundin och avlossade en kanon långt utifrån, skottet ställde helt Frillesås målvakt Johannes Gustafsson och Hammarby ledde med 2-0 innan en kvarts spel. Hammarby visade upp ett effektivt försvarsspel som helt avväpnade Frillesås anfallare. Några minuter senare drev Hammarby upp ett anfall med många spelare inblandade, David Brodén var sist på bollen som tillsammans med Gustavsson trycktes in i målet. Gustavsson blev upprörd och protesterade ivrigt, men det såg ut som om det var egen spelare som fällde honom. Målet godkändes i alla fall och Hammarby ledde med 3-0. Då valde Frillesås att ta en time-out.

Men mer skulle komma. Hammarby skapade en ny hörna i mitten på halvleken. Adam Gilljam sköt ett slagskott som gick in till 4-0. Och strax efteråt serverade Milerud en genomskärare rakt igenom Frillesås försvar fram till Isac Karlsson som lurade precis på rätt sida av siste försvarade. Han rundade snyggt, kom ensam med målvakten och satte 5-0. Kvällens kanske snyggaste sekvens. Hammarby fortsatte att pressa men slog av lite på takten sista 10 – 15 minuterna innan paus. Det öppnade upp lite för Frillesås, som fick första skottet på mål i 45:e minuten, och precis i slutsekunderna var det nära reducering.

Andra halvlek inleddes med fortsatt Hammarbypress. Melker Broberg bröt ett uppspel från Frillesås, passade till Gilljam som avancerade in i straffområdet, han fälldes och domarna visade strafftecknet. Isac Karlsson tog hand om straffen och sköt hårt i målvaktens högra hörn. Bara minuten senare var det Ivan Lebedevs tur att bryta ett anfall, han drev upp på vänsterkanten, åkte slalom genom Frillesås försvar och tryckte in 7-0. Urladdningen gjorde att spelet blev lite mer avvaktande ett tag. Frillesås skapade ett par hörnor och kom till några avslut, så Viktor Birgersson fick göra några räddningar. Drygt en kvart in på halvleken samspelade sig Gilljam och Milerud igenom Frillesås försvar, Gilljam var sist på bollen som betydde 8-0. Minuten senare var Karlsson på väg in i straffområdet och fälldes. En ny straff till Hammarby. Karlsson var lika säker på sin andra straff som betydde 9-0. Karlsson satte också 10-0 från nära håll i 72:a minuten, snyggt framspelad av Lucas Dalin.

Efter den nya urladdningen slog Hammarby av på takten. En Frillesåsspelare föll för Robert Rimgårds klubba och domaren dömde straff för Frillesås. Linus Jönsson tog hand om straffen, sköt mål, men straffen skulle slås om. Oklart varför. Och nu räddade Birgersson. Frillesås fick ändå sitt första mål strax efteråt, och även ett nytt tröstmål fram till 10-2.

Vinsten mot Frillesås betydde att Hammarby klättrade i en haltande tabell och ligger just nu på femte plats. Hammarby svarade för en stark insats både offensivt och defensivt. Frillesås fick inget tillfälle att bjudas in i matchen. Hammarby höll ett högt tempo i matchen, men slog av lite på tempot sista kvarten i varje halvlek. Samspelet fungerade också nästan felfritt. Nu väntar en veckas matchuppehåll, nästa fredag kommer Motala på besök, förhoppningsvis och högst troligt, till Zinken.

Köp biljetter till Hammarby IF – IFK Motala här!

Matchstatistik Hammarby – Frillesås 10-2 (5-0)

Målskyttar: Hammarby: Isac Karlsson 4, Adam Gilljam 2, Robin Sundin, Kasper Milerud, David Brodén, Ivan Lebedev
Assist: Hammarby: David Brodén 2, Kasper Milerud 2, Robin Sundin, Lucas Dalin
Hörnor: Hammarby 9, Frillesås 8
Straffar: Hammarby 2, Frillesås 1
Skott på mål: Hammarby 10, Frillesås 5
Utvisningar: Hammarby 10 min (Robert Rimgård), Frillesås 10 min
Publik: 883

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti