Tack, Karlsson!

Fem decennier i bandyns tjänst är till ända, åtminstone för nu, för Stefan Karlsson. Vi hammarbyare kan vara både stolta och tacksamma för Karlssons gärning.

Som tack för Stefan Karlssons insatser i Hammarby Bandy följer här en genomgång av en imponerande karriär.

Karlsson vann allt, oftast flera gånger och han gjorde det både som spelare och tränare. Till exempel var han först i bandyvärlden med att bli världsmästare både som spelare och tränare, och han var starkt bidragande 1981 när Sverige vann sitt första VM-guld i bandy.

Att Stefan Karlsson är en av huvudorsakerna till Hammarbys framgångar på 2000-talet är knappast en överdrift. Hans insatser som huvudtränare gav tre segrar i World Cup, 1999, 2001 och 2009, och de sex SM-finaler som Bajen nådde vittnar om en unik tränare som visste precis vad han gjorde. Förvisso blev det förlust i de första fem finalerna under Karlsson, men det var mot väldigt bra motstånd och faktiskt rena tillfälligheter som gjorde att guldet uteblev.

 Som spelare var vägen en enda lång raksträcka mot framgång.

Det började med guld för Broberg på sjuttiotalet för Stefan Karlsson, som beskrevs som ”den i försvaret som håller ihop trådarna när det kommer sovjetiska fartvidunder dundrande på isen”.
Nämnvärt är att Karlsson vann både SM- och VM-guld på gamla Söderstadion. Han har också vunnit mot Bajen där, men den bandyhistorian sparar vi till en annan gång.

VM-guld på Söderstadion t v, Vetlanda-guld på Söderstadion upptill, VM i ryssland nertill, som landslagsman t h

Karlsson var komplett som spelare, han hade skridskoåkningen, passningsklubba, det långa spelet och hårdheten. Det är en myt att han skulle ha varit utvisad mycket men han låg på gränsen och hans vinnarskalle gjorde att han snackade mycket. Det sägs att en av dåtidens bästa spelare Sergej Lomanov bara hade respekt för en spelare: Stefan Karlsson.

Den häftigaste insatsen som spelare var i Chabarovsk 1981. Sverige hade aldrig vunnit VM och när VM i Chabarovsk närmade sig var det inte många som tillskrev det svenska laget någon större chans. Förbundskapten Håkan Sundin hade dock en väldigt stark trupp att jobba med så internt började hoppet att gry.

Den föredetta tränaren och klubbchefen i Hammarby, Thomas Fransson, vaktade målet och hade framför sig ett block av samspelta försvarare från Boltic där alla hette Karlsson. Bengt, Mats som backar, Stefan som libero och Håkan Karlsson från Bollnäs och Lars-Ove Sjödin som ytterhalvor. Vidare fanns Villas radarpar Christer Kjellkvist och Micke Arvidsson med och nestorn Sören Boström styrde på mitten. Framåt fanns bollgeniet Pelle Togner, komplette Ola Johansson och legenden Pinnen Ramström. Kort sagt, det fanns lite att ösa ur för förbundskapten Sundin.

Det började också väldigt bra, ryssarna slogs tillbaka med 6-1 efter det att det svenska skyttet firat stora triumfer och att försvaret med Karlssonsönerna inte släppte en ryss över bron. Detta var givetvis en chock för ryssarna som aldrig hämtade sig. Det var förvisso gruppspel (VM spelades utan slutspel) och ryssarna behövde vinna returen mot Sverige med minst fem mål.

Ryssarna satsade allt på ett kort och radade upp frilägen men vid ställningen 0-3 en bit in i andra halvlek slog Stefan Karlsson till med ett jätteskott (se klipp) från långt håll och spikade slutresultatet till 1-3. De två sista matcherna vann Sverige över Finland och Norge och skapade för evigt bandyhistoria. Bragden i Chabarovsk visade vägen för svensk bandy och bröt ryssarnas dominans i sporten. Stefan Karlsson blev uttagen i världslaget och visade att han var världens bästa libero.

–Som de körde i början av den matchen. De var väldigt formtoppade, om man säger så. Det ven omkring en. De hade tre-fyra frilägen direkt, men vi fick stopp på dem och jag hade flyt när jag drog in frislaget. Vi gjorde en fantastisk match då också, sa Stefan Karlsson när han återberättade om den historiska dagen i Aftonbladet, många år senare.

Till säsongen 99/00 så tog Stefan Karlsson över som Hammarby Bandys tränare och för första gången var han aktiv inom klubben han hejat på sedan 70-talet. Han gjorde direkt Hammarby Bandy till vinnare genom att segra i World Cup, och favoritskapet att bli svenska mästare låg på Hammarby, som förutom Karlsson också hade ett stjärnlag på isen. I media uttalade sig Karlsson så här inför säsongen:

–Vi har satt ett hårt tryck på oss själva med målet att spela SM-final. Jag ser inga nackdelar med att vara favoriter. Självförtroendet finns men stöddiga blir vi aldrig.

STOCKHOLM 19990217. LÄNGST T H BAJENS TILLTRÄDANDE TRÄNARE, STEFAN KARLSSON, FÖRBUNDSKAPTENEN, SOM TAR ÖVER NÄSTA SÄSONG.
FOTO: HASSE FRIDÈN

Och i början på 2000 så var Hammarby i SM-final i bandy. För första gången sedan 1957 och för andra gången i klubbens historia. En final som slutade med förlust mot Sandviken (6-4), vilket även nästa års final gjorde, då mot Västerås (4-3).


SvD, 14 nov -99.

–Vad skulle vi ha gjort som vi inte gjorde. Vi hade bollen mer och vi kan näppeligen inte räkna med att skapa så många fler målchanser. Det finns inga bortförklaringar, sa Karlsson i ett deppigt omklädningsrum på Studenternas, söndagen 18 mars 2001, en dag då VSK blev mästare.

Senare under hösten samma år så skulle Hammarby Fotboll ändå göra 2001 minnesvärt för föreningen, och nämnvärt är också att Bajen på nytt vann i bandyns World Cup, knappt ett dygn efter att fotbollslaget blivit första förening att höja Lennart Johanssons pokal.


SvD.

Trots närmast outhärdliga finalförluster, fem till antalet, så skulle Stefan Karlsson inte ge upp Hammarby Bandys gulddrömmar. Som han en gång sa (mellan finalförlust tre och fyra, eller så var det mellan finalförlust fyra och fem) till SvD:

–Vi kan definitivt hantera en finalförlust till. Vi kommer inte att bryta ihop. Vi får i så fall ta lärdom och komma igen nästa final.

Men inte fa-an var det lätt…!

Stefan Karlsson gjorde en vända som sportchef 2007, en säsong som kantades av ekonomiska bekymmer och som slutade i… finalförlust.

Efter tre år på annat håll i Bandysverige så kom Karlsson tillbaka till Hammarby inför säsongen 2009/2010.

Det blev åter succé efter några knackiga bandysäsonger för Bajen. För 2010 var det äntligen dags.

Efter att ha slagit ut Villa med solklara 3-0 i matcher, efter rena propagandabandyn signerat Karlsson, så väntade Bollnäs i finalen på Studan. Det var en fin morgon på Zinken men när spelarbussen rullade över Uppsalaslätten öppnade sig himlens portar för ett av de värsta snöfallen i mannaminne. Det snöade inte normalt, det vräkte ner och vi som var ute i rotblötan trodde att Armageddon hade kommit.

–Går det att spela ska vi försöka spela. Går det inte att spela ska vi bara försöka få in bollen, sa Stefan Karlsson innan match.

Över 25 000 hade sökt sig till Studan men många gick till närbelägna krogar efter de första trettio minuterna. Men bandy spelades det, ställningen var 1-1 efter första trettio minutrarna (matchen spelades 3X30) efter mål av Stefan Xet Erixon. Under den andra halvtimmen minskade snöfallet och det gick att spela hyfsad bandy. Hammarby var bättre och Johan Östblom (senare Willes) och Robin Sundin gav Hammarby en ledning som höll sig matchen ut. Total lycka på plan och på läktarna – äntligen hade Stefan Karlsson fått sitt välförtjänta SM-guld.

040316 Bandy, Elitserien, Semifinal, Hammarby – Sandviken: Stefan Karlsson, tränare kramas om av Christian Waaler, Hammarby.
© Bildbyrån – 80269

–Vi har stått här så många gånger och varit förlorare. Nu var det vi som skulle vinna, sa han till SVT Sport, en segerintervju ni kan se här, i ett reportage som följer Karlsson både före och efter matchen:

Hammarby Bandy vill tacka Stefan Karlsson för de nära 20 år som han från och till varit i föreningen. På senare år har han varit både sportchef och tränare och även nu finns Stefan med som bollplank i diverse bandyrelaterade hos föreningen. Störst tack skickar vi såklart för det första SM-guld i bandy som Stefan tränade hem till Söder.

Röster om Karlssons gärning:

Stefan Xet Erixon om Stefan:

Den store ledaren och den som jag alltid kommer att förknippa med Hammarby. Han har format elitverksamheten i Hammarby och gjort ett jättejobb i föreningen. När vi äntligen vann 2010 var det han och Leif Klingborg som var tränare, där kan man snacka om många års kompetens. Stefan är också en bra människa utanför isen som jag har haft förmånen att lära känna.

Uffe Einarsson om Stefan:

Jag känner stor tacksamhet till Stefan. Det var han som tog hit mig 2009 och som hade stor delaktighet i vårt första guld. Han var krävande på ett bra sätt, alla skulle bidra och det skulle inte finnas några fripassagerare. Han hade lidelsen för bandyn och jag växte som spelare under Stefan och kunde ta fram en nivå till i mitt spel. Ett proffs uti fingerspetsarna helt enkelt.

Mikael ”Larre” Larsson om Stefan:

Han har alltid varit en nytänkare, alltid vågat pröva nya vägar för att komma åt det bästa för bandyn. Lika rapp kunde han vara på att strunta i saker som inte fungerar. Stefan gav alltid ett tungt ansvar till individer som förtjänade det, för att få maximal utväxling av sitt lag. Han är också en av få tränare som kan ändra på en matchbild under matchen. Se, förstå, förändra. Det är inte många som klarar det så galant som Stefan.  

STEFAN KARLSSON

Meritlista: 101 landskamper, VM-guld 1981, 1983, 1987 och, som förbundskapten, 1997, SM-guld med Broberg 1976 och 1977, med Boltic 1980, 1981, 1982 och 1983, med Vetlanda 1986 och, som tränare, med Hammarby 2010. World Cup-vinnare med Hammarby 1999, 2001 och 2009 som tränare, även sex World Cup-vinster som spelare.

/Kansliet