Pavel Bulatov – Försvarsgiganten som är sugen på fler medaljer

Vår sjufaldige världsmästare visar upp en imponerande meritlista och han är sugen på mer.

Berätta lite om din bandykarriär?

–Jag började seriöst med bandy när jag var 15 år i min hemstad Pervouralsk. Innan jag började med bandy var jag en av de bästa i gymnastik. Min moderklubb är Uralski Trubnik. Där spelade jag tills jag gjorde min första stora flytt till Kuzbass där jag sedan var i några år. Efter det spelade jag i Dynamo Moskva och SKA Neftyanik i Chabarovsk. Säsongen 16/17 spelade jag i Vänersborg. Flytten tillbaka till Ryssland tog mig till klubben Volga i Uljanovsk och sedan Dynamo Moskva igen innan jag kom hit till Hammarby. Jag har även spelat 13 eller 14 VM-turneringar för Ryssland och tagit guld 7 gånger. Det kan mycket väl bli 8 gånger! Sen har jag tre guld, fyra silver och tre brons från ryska ligan. Två segrar i Supercupen, fyra  guld i ryska cupen och ett guld i World cup.

Det har blivit många lag alltså. Vilka positioner har du spelat på?

–Jag har spelat som vänsterback och högerback, offensiv mittfältare och så klart som libero.

Vilken av dessa positioner känner du dig mest hemma på?

Jag trivs som vänster- och högerback, men jag känner mig bäst som libero.

Vad är anledningen till att du valde nr 32 på tröjan?

–I min moderklubb hade jag nr 3. När jag kom till Kuzbass var nr 3 upptaget. Då valde jag nummer 32 för det fanns en trea i den siffran. Sedan har jag bara fortsatt med det numret.

Vad avgjorde att du valde Bajen?

–Hammarby är en känd klubb i Sverige med en bra atmosfär på matcherna. När jag spelar på Zinken känner jag mig hemma. Supportrarna är viktiga och spelar en stor roll för klubben. Det är en klubb med en lång och positiv historia som alltid siktar högt. Jag vill också vinna ett SM-guld med Bajen. Den medaljen saknas i min samling.

Har det varit lätt att komma in i laget?

–Det har inte varit några problem att komma in i laget. Grabbarna är snälla och det finns en positiv atmosfär i laget. Jag kanske behöver lite annan hjälp eftersom jag kommer från ett annat land. Alla gör sitt för att alla ska må bra i laget. Det är jag tacksam för.

Hur har det varit att börja spela svensk bandy?

–I Ryssland är bandyn lite mer fysisk. Det är mer av att bara köra på. I Sverige är det mycket mer taktik och tänkande. Alla i laget vet vad de ska göra hela tiden. Det gör att spelet blir lite lugnare. Men för mig har det egentligen inte varit några problem eftersom jag själv är mer av en tänkande bandyspelare. Svensk bandy passar mig ganska bra. Jag vill spela smart.


Vilka uppgifter har en libero i bandy?

–Som libero är man den siste utespelaren framför målvakten. Genom kommunikation styr jag var alla utespelare ska vara hela tiden samtidigt som jag själv måste hålla rätt position. Egentligen styr målvakten mig och jag styr resten av laget. Man styr de framför sig. Så den viktigaste uppgiften är att styra laget rätt.

På vilket språk styr du laget?

–På svenska, säger Pavel på svenska med ett skratt.

Vad är en liberos viktigaste uppgift?

–Att hålla full koncentration i 90 minuter plus tilläggstid.

Vilken är den lättaste uppgiften för en libero?

När alla förstår varandra går det lätt för hela laget.

Svårast uppgiften?

–Att inte släppa in mål! Det vill säga att hitta samarbetet på isen så att man inte släpper in mål.

Är det skillnad på att spela libero i ett svenskt lag jämfört med ett ryskt?

–För en libero är skillnaden inte så stor mellan rysk och svensk bandy. En skillnad är att i rysk bandy är det inte så många lyft. Det mesta av spelet går längs isen och de lyft som kommer är mer på  chans som gör att det blir mer krig om bollen när den kommer ner. I Sverige är det vanligare med riktade lyft mot en anfallare som kommer med fart. Så i Sverige får man som libero vara mer vaken på dessa lyft. Är man i rätt position kan man bryta dessa lyft eller störa anfallaren så att han inte kan ta emot bollen eller helt enkelt få till en offside. Detta ställer högre krav på att laget ligger rätt i sitt positionsspel hela tiden.

/Mats Öström

Jag vill tacka Ivan Lebedev som ordnade så att denna intervju kunde bli av med tolk och allt. Jag vill också tacka Sigge Polin för den fina insatsen som tolk. Pavel Bulatov är också hyggligt bevandrad i det svenska språket.

Foto: Romus Ramström

Byt till Boo Energi och ge Hammarby Bandy 1000 kr! Tryck här för att byta el-avtal.