10 nov Dampremiär: I dag gör en bandykämpe comeback!
Johanna Haräng har spelat bandy sedan barnsben - men i dag får hon göra sin första match på fyra år.
Anledningen till att Johanna har fått vänta så länge på att spela match är för att hon förra vintern levertransplanterades efter att ha väntat på en ny lever i över 2 år.
Johanna har levt med en leversjukdom sedan hon var 14 år men har ändå spelat bandy på hög nivå i många år. Johanna är bandyfostrad i Ljusdal och det här blir hennes 5:e säsong i Hammarby. Den sista tiden innan transplantationen gick det lite upp och ner och Johanna fick och kunde inte köra fullt ut med matcher men tränade ändå på.
– Idrotten har hjälpt mig att hålla mig i bättre fysisk form och därför inte känt av leversjukdomen lika mycket som jag kanske skulle gjort annars. Mentalt har det lärt mig om att kunna ta motgångar och inte ge upp.
Under de senaste åren då hon mått sämre och sämre har idrotten blivit ännu viktigare.
– Målbilden har hela tiden varit att kunna spela minst en säsong som frisk och det har gjort att jag kämpat på ännu mer med förberedelser inför transplantationen och med rehabträningen efter transplantationen. Under tiden på väntelistan var träningen med laget nästan som en paus från att vara allvarligt sjuk och från att stå väntelistan, jag kunde tänka på något annat än att fundera på när samtalet om en ny lever skulle komma, samtalet som kunde komma närsomhelst. Att komma till Zinken och mötas av glada lagkamrater och ledare var guld värt.
Övriga laget minns tydligt att de fick beskedet från Johanna om att hon var på väg in för en levertransplantation inför en match i Uppsala förra säsongen. Ledarna i laget vaknade den morgonen till ett sms om att hon var ledsen att hon inte kunde följa med och titta på matchen eftersom hon förhoppningsvis skulle kunna få en lever. Matchen minns vi inte mycket av, men det var en otrolig glädje att något dygn senare få besked om att den tilltänkta levern hade passat och att operationen hade gått bra. Det dröjde inte länge innan vi fick se henne på läktaren och i omklädningsrummet och nu är det alltså till slut dags att få spela en match igen efter fyra års väntan.
– Min nya lever föddes 1984 och jag ska nu spela i tröjnummer 84, som jag tagit för att visa att jag är tacksam att ha fått livet tillbaka.
Johanna är otroligt viktig och uppskattad person i laget. Med sin rutin, sitt engagemang och sin inställning är hon en nyckel till den utveckling vi sett senaste säsongen. I slutet av förra säsongen tilldelades hon priset Årets Krigare på klubbens säsongsavslutningsfest, just för att hon är en av de med högst träningsnärvaro och alltid bidrar med positiv energi och viktiga lärdomar trots att hon har mer att kämpa med själv än många andra.
Den här veckan är det Donationsveckan, en återkommande kampanjvecka initierad av Socialstyrelsen för att öka allmänhetens kunskap om organ- och vävnadsdonation och donationsregistret. Som ni förstår ligger det oss extra varmt om hjärtat att hjälpa till att sprida budskapet. Idag väntar fler än någonsin på nytt organ och samtidigt är det många som inte tagit aktiv ställning till organdonation.
Alla människor har förutsättningar att bli en organdonator. Det spelar ingen roll hur gammal du är, på vilket sätt du har levt, eller om du har några eventuella sjukdomar. Alla människor kan alltså säga Ja till att vilja bli en organdonator efter sin död. Det är alltså du som bestämmer vad du vill. Om det sedan blir aktuellt för en organdonation kommer sjukvården att göra en individuell medicinsk bedömning, för att se om du kan bli en organdonator eller inte.
Idag finns det olika sätt att uttrycka sin vilja till organdonation. Alla sätt är likvärdiga. Muntligt som skriftligt. Ett bra sätt för att vara säker på att ditt beslut kommer till sjukvårdens kännedom är att anmäla dig till donationsregistret. Läs mer på blidonator.se.
Så på med halsduken och kom till Zinken på söndag 10/11 klockan 14.00 och stötta Johanna och resten av tjejerna i säsongspremiären av damallsvenskan, men innan du kommer dit: Anmäl dig till donationsregistret!